ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Löfven om asylbränderna: Ynkryggar som gör sånt här”

Linnea Carlén · 29 Okt 2015
Uppdaterad 29 Okt 2015
Statsminister Stefan Löfven (S).

Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: TT


Statsminister Stefan Löfven (S) är mycket upprörd över den senaste tidens bränder på flyktingboenden. Det är fruktansvärt, det är ynkryggar som gör sådant här”, kommenterar han bränderna.

klar

Artikellänk är kopierad

Var och varannan dag kommer nu uppgifter om att ett befintligt eller tilltänkt boende för flyktingar satts i brand. Så sent som på onsdagskvällen eldhärjades ett asylboende i Malmö. I flera av de inträffade fallen misstänker polisen att det är någon som anlagt bränderna. De utreder därför motivet kan vara hatbrott.

► LÄS MER: Brand på asylboende i Malmö

Under det nordiska toppmötet på Island kommenterade Stefan Löfven enligt Aftonbladet bränderna:

– Det är fruktansvärt, det är ynkryggar som gör sådant här. Det är bara att hoppas och utgå ifrån att det går att ställa de här människorna inför rätta. De ska ha de straff de förtjänar, säger Löfven.

För att förhindra fler brandattentat kommer Migrationsverket hädanefter att hemlighålla var de ska öppna flyktingboenden. Likaså Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har i samråd med polisen beslutat att stänga sitt register över HVB-hem. Detta då hem för ensamkommande flyktingbarn även finns i registret.

► LÄS MER: Alla flyktinganläggningar hålls hemliga

Tidigare på onsdagen stod det även klart att polishelikoptrar efter den senaste tidens bränder kommer att bevaka asylboenden i glesbygden i förebyggande syfte. Med värmekameror ska de kunna upptäcka gärningsmän även i kompakt mörker.

Utöver åtgärder som insatta helikoptrar ska Stefan Löfven även ha öppnat upp för ytterligare insatser, som att utrusta boendena med bevakningskameror.

– Det här är mycket grov kriminalitet och det är ett hot mot vårt gemensamma samhälle. Det måste hanteras hårt, här krävs hårda tag, säger han enligt Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro