ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Löfven om sonderingsuppdraget: Krävs ödmjukhet och kompromisser

David Peterson · 15 Okt 2018
Uppdaterad 15 Okt 2018
Löfven får uppdrag att bilda regering.

Löfven får uppdrag att bilda regering. Foto: IBL


Talmannen Andreas Norlén ger Stefan Löfven (S) i uppdrag att försöka bilda en ny regering. Nu krävs det att partierna börjar föra svåra samtal, enligt Norlén. "Det kommer att kräva ödmjukhet och kompromisser av alla parter", säger Löfven.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Löfven (S) får två veckor på sig att sondera terrängen för en ny regering. Han ska lämna en lägesrapport till talmannen om en vecka. Uppdraget har samma ramar som det Ulf Kristersson (M) fick för knappt två veckor sedan. Under de kommande veckorna krävs det att partierna börjar föra svåra samtal, enligt talmannen Andreas Norlén.

– Skulle vi ha en statsministeromröstning i dag skulle ingen statsminister kunna väljas därför att partierna blockerar varandras favoritförslag och favoritkonstellationer. Om Sverige ska få en regering så kräver det att flera partier förändrar sin positioner i regeringsfrågan. Det innebär att ett antal av riksdagens partier kommer att behöva göra svåra ställningstaganden, säger han på en pressträff.

Alla löften från valrörelsen kan inte hållas, enligt Norlén.

– Jag kan konstaterar att processen med omprövningar inte har kommit särskilt långt, säger han.

Löfven kommer lyssna

Tidigare på måndagen träffade talmannen alla partiledare utom Moderatledaren Ulf Kristersson, som pratade med talmannen redan på söndagen då han meddelande att han ville avbryta sitt sonderingsuppdrag.

Stefan Löfven lovar att han kommer att lyssna på de andra partierna. Han säger också att det kan komma att ta tid innan en ny regering tillträder.

– Det är uppenbart att det finns många låsningar kvar och de kommer inte att klaras upp med några snabba ryck, säger Stefan Löfven.

S-ledaren säger också att han förstår att folk är irriterade över att regeringsbildningen tar tid.

KD pressar L och C

Kristdemokraterna sätter samtidigt press på kollegorna i Alliansen.

– Talmannen bör lyssna särskilt noggrant på vad L och C säger i det här läget. Givet det besked som de gav i helgen till möjligheten att bilda en alliansregering, så vilar ett särskilt stort ansvar på dem att ta processen vidare, säger partiledaren Ebba Busch Thor på en pressträff.

Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) vill fortfarande se Ulf Kristersson som statsminister men en sån regering måste bygga på samarbete över blockgränsen. De kan också tänka sig en regering med hela Alliansen och S.

Jimmie Åkesson (SD) tror inte att hans parti kommer att släppa fram en S-ledd regering. Han kritiserar också de andra partiernas ställningstagande mot SD.

– Vi behandlas som styvbarn. De andra partierna verkar inte ha förstått att vi inte är en sjukdom som snart går över, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro