ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Löfven om svärdattacken: "En svart dag för Sverige"

Metro · 22 Okt 2015
Uppdaterad 22 Okt 2015

Tre personer är döda efter skolattacken i Trollhättan, däribland den 21-årige misstänkte gärningsmannen. Stefan Löfven var på plats i Trollhättan. "Det här är en tragedi för hela landet", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Skolattacken inträffade i Trollhättan på Kronan skola.
Skolattacken inträffade i Trollhättan på Kronan skola.Foto: Stig Hedström/TT

Den maskerade gärningsmannen, beväpnad med två stickvapen, skadade fyra personer på skolan innan han sköts och skottskadades av polis. Ett av knivmannens offer, en 20-årig man som var elevassistent avled på plats. En av eleverna, en 17-årig man avled senare på sjukhus. Det gjorde också den misstänkte 21-årige gärningsmannen efter att ha träffats i bröstkorgen och fått skador i levern, enligt polisen.

En man i 40-årsåldern och en elev i 15-årsåldern vårdas på sjukhus. Bådas tillstånd är allvarligt, läget bedöms som stabilt för en person och kritiskt för den andra, enligt sjukhuset.

►LÄS MER: Elever i chock efter skolattacken: ”Svårt att ta in vad som hänt”

– Det handlar om mycket  grovt våld som lett till djupa stickskador. De här patienterna kämpar för sitt liv just nu och det kommer att vara kritiskt hela det första dygnet minst, säger överläkare Lars Spetz.

"En tragedi för hela landet"

Statsminister Stefan Löfven (S) åkte till Kronans skola i Trollhättan strax efter halv sex med anledning av attacken för att träffa de berörda och visa sitt deltagande. 

– Det här berör oss alla. Alla som sänder barn och barnbarn till skolan, som jobbar i skolan eller går där själva. Skolan ska vara en plats för lärande, lek, nyfikenhet och vänskap. Därför är det här en tragedi som drabbar hela landet. Det är en svart dag för Sverige, säger han.

–  Det viktigaste nu är att polis, sjukvård och krispersonal får utföra sitt arbete på allra bästa sätt. Jag vill att alla skolbarn i Sverige ska veta att jag ska göra allt i min makt för att ni ska vara trygga i skolan.  Det är viktigt att ha sagt att det är en mycket ovanlig händelse på svenska skolor, och det ska förbli så, säger Stefan Löfven.

De skadade och döda i attacken har identifierats. Den pojke som först bedömdes vara elva år gammal var i själva verket 17 år, enligt sjukhuset.

17-åringen har avlidit, liksom en elevassistent, en man född 1995. Den döde gärningsmannen var 21 år. De två skadade är en pojke född 2000 och en man född 1973, enligt polisen.

Larmet kom klockan 10.09. Då hade gärningsmannen stuckit ner en lärare utanför skolentrén och en inne i byggnaden. Därefter började han systematiskt leta igenom skolan. Han knackade på olika klassrum och de elever som öppnade dörrarna attackerades.

►LÄS MER: Här är bilden på den misstänkte mördaren

– Så sker i två olika klassrum, och en av de här eleverna är då avliden, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson vid en presskonferens.

Fynd "av intresse"

När polisen anlände, fem minuter efter larmet, mötte de gärningsmannen på andra våningen, och avlossade två skott varav ett träffade.

Polisen har hittat saker som är "av intresse" efter en husrannsakan på den misstänktes adress.

Mannen använde två vapen. Enligt polisen rörde det sig om "kraftiga stickvapen".

Polisen undersöker också om gärningsmannen har lagt ut något om dådet på internet. Det finns inga uppgifter om att han ska ha haft någon koppling till skolan och offren tycks ha valts ut slumpmässigt.

Gärningsmannen är inte känd av polisen sedan tidigare. Motivet är fortfarande oklart.

Kunde blivit värre

En person som TT talat med jobbar på skolan Kronan, och befann sig en meter ifrån gärningsmannen när han började angripa människor.

– Vi var i korridoren när han kom. Han var lång och maskerad och hade en lång kniv i handen, säger personen till TT.

En av eleverna berättar så här för SVT:

– När vi såg honom först trodde vi det var ett skämt. Han hade mask och svarta kläder och ett långt svärd. Det var elever som ville ta kort med honom och känna på svärdet.

En hel del elever befann sig i entrédelen när gärningsmannen kom till skolan, men flydde in i klassrummen.

– Det kunde ha blivit värre, säger Birgitta Lindström Sundefors, chef på utbildningsförvaltningen i Trollhättan.

"Fullständigt kaos"

TTELA:s fotograf Stefan Bennhage kom till platsen 30—40 minuter efter händelsen.

– Det var fullständigt kaos. Hundratals människor fanns utmed huvudgatan som går igenom stadsdelen Kronogården. Folk grät och försökte springa in bakom avspärrningarna, så polis och vakter hade fullt upp, sade han till TT.

Tahan Kadir, som bor i närheten, stod utanför skolan och hundratals människor som samlats hade svårt att ta in vad som har hänt.

– Jag fattar inte varför man inte ger någon information. Föräldrar står här ute och skriker men de vet inte om deras barn lever eller är dödade men får inga svar. Det är plågsamt, sade hon till TT.

Otrygg miljö

Vid en tidigare granskning från Skolinspektionen har lärare vittnat om att Kronans skolmiljö känns otrygg eftersom huset även innehåller lokaler som är öppna för allmänheten, som till exempel bibliotek, café och andra lokaler. Ett politiskt bråk har uppstått i kommunen om huruvida caféet ska få ha öppet under skoltid.

Remiqiusz Bielinski (M) har skrivit flera frågor till utbildningsnämndens ordförande Mats Wiking (S), skriver TTELA. Men hon blev inte nöjd med svaren som kom i måndags.

–  En skola är inte allmän plats. Vi kommer att göra allt för att stänga caféet, bland annat anmäla till JO, sade Remiqiusz Bielinski, enligt TTELA.

Nu har kommunen personal på plats för att ta hand om elever och personal på skolan.

–  Vi har posom-grupper på plats som ska stå för psykiskt och socialt omhändertagande. Gruppen består av sju tjänstemän, och deras uppgift är att lindra och stödja i den akuta situationen, säger Per Ivarsson, intern kommunikatör i Trollhättans kommun.

Larmet fick kommunen via sin tjänsteman i beredskap, som i sin tur larmades av SOS.

Misstänkte 21-åringen inte straffad tidigare

Av uppgifter tillgängliga på nätet framgår att 21-åringen gick ut gymnasiet i Trollhättan 2013. Polisen uppgav på torsdagens presskonferens att man inte har några uppgifter om att mannen skulle ha varit elev på skolan där attacken skedde.

Ett Youtube-konto i 21-åringens namn ger bilden av ett stort intresse för Hitler och Nazityskland samt en kritisk inställning till islam. Varken polis eller åklagare har velat kommentera om de misstänker om fientlighet mot invandrare ligger bakom den dödliga attacken. Tidningens Expos källor säger dock att polisen undersöker ett politiskt motiv.

21-åringen är inte tidigare straffad enligt de uppgifter TT har och polisen uppger att han inte varit känd för dem sedan tidigare. Han tycks inte heller ha förekommit i mål som gäller tvångsvård av unga (LVU) eller tvångsvård för missbrukare (LVM).

Säpo kopplas in i skolmorden

Säpo hjälper polisen med utredningen om skolattacken.

– Vi samarbetar med dem för att de ska få ta del av vår kunskap och vår expertis om de miljöer och individer som vi följer. Men det är polisen som leder utredningen, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo, till Dagens Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro