ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Löfven påstås vara beredd att lämna över makten

Hugo Ewald/Linnéa Borgert · 26 Jul 2017
Uppdaterad 27 Jul 2017
Om regeringen avgår skulle en ny talmansrunda, där en ny regering kan komma att bildas, äga rum.

Om regeringen avgår skulle en ny talmansrunda, där en ny regering kan komma att bildas, äga rum. Foto: TT/Montage


Efter att de fyra partiledarna inom Alliansen bestämt sig för att väcka misstroendeförklaring mot tre av regeringens statsråd har ryktesspridningen varit stor. Bland annat påstås Stefan Löfven vara beredd att lämna över makten. Besked om regeringens framtid väntas komma under en presskonferens klockan 10 på torsdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Under onsdagsmorgonen meddelade Alliansens fyra partiledare att de i kölvattnet av IT-skandalen på Transportstyrelsen beslutat sig om att gå vidare med att väcka ett misstroendevotum mot tre av regeringens statsråd: Anna Johansson, Peter Hultqvist och Anders Ygeman. Sverigedemokraterna kommer att stötta förslaget, vilket betyder att det finns en majoritet för det i riksdagen.

Uttalanden väckte vad som närmast kan beskrivas som en politisk vulkan i Sverige. Delvis på grund av att ett misstroendevotum aldrig tidigare i Sveriges historia riktats mot tre ministrar samtidigt, men också för att ministrarna som kan komma att avsättas har centrala positioner i regeringen.

Det ryktas nu om att statsminister Stefan Löfven ska avgå, och låta Alliansen och Anna Kinberg Batra styra fram tills valet 2018. Detta enligt en källa till Aftonbladet.

– Hon skulle då med ett år kvar till ordinarie val få enormt svårt att styra eftersom Alliansen är mindre än de rödgröna. Dessutom blottas sprickan inom Alliansen i synen på SD vid ett sådant scenario, säger källan till tidningen.

Tanken, enligt Aftonbladet-källan, är alltså att Kinberg Batra ska ha så svårt att regera att Socialdemokraterna enkelt vinner riksdagsvalet 2018.

Samtidigt säger en moderatkälla till Aftonbladet att Alliansen är redo att ta över makten. En L-källa är dock mindre tydlig.

– Det finns flera scenarion här, bollen ligger nu hos Stefan Löfven. Vi är beredda att ta ansvar men vi tänker inte ta makten med SD:s hjälp.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt menar att den tidigare alliansregeringen delar ansvaret för IT-skandalen. Därför överväger man att KU-anmäla den tidigare regeringen, enligt SVT. Vänsterpartiet vill att infrastrukturminister Anna Johansson ska avgå, men kommer inte rösta för en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist och Anders Ygeman.

– Det är uppenbart att det Alliansen gör nu är att ta chansen att tvåla till regeringen maximalt, trots att de själva står bakom det som har inträffat genom usla privatiseringar, säger Sjöstedt till SVT.

Står inför tre val

I grunden går det att säga att regeringen Löfven står inför tre val:

Att utlysa ett extra val, att avgå eller att fortsätta regera med den då något skadeskjutna regeringen.

En fjärde möjlighet är också att Alliansen skulle dra tillbaka misstroendeomröstningen.

Om regeringen avgår skulle en ny talmansrunda, där en ny regering kan komma att bildas, äga rum. Det är då möjligt att Socialdemokraterna sitter kvar, men i en annan regeringskonstallation.

Kallar till presskonferens

Under eftermiddagen och kvällen har statsminister Stefan Löfven och flera andra ministrar suttit i ett flera timmar långt möte i Rosenbad. Ingen i regeringen ville lämna något uttalande efter mötet.

Konkreta besked kommer inte förrän i morgon klockan 10, då Stefan Löfven har kallat till en pressträff i Rosenbad.

– Vi har inte bråttom med det här, säger Odd Guteland, presschef i statsrådsberedningen, till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald/Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro