ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Löfven rasar mot bilbrännarna: Vad fan håller ni på med?

Björn Sjö · 14 Aug 2018
Uppdaterad 14 Aug 2018

Upprörd statsministern fördömde bränderna i radiointervju. Han tycker attacken liknar en miltär operation. M-ledaren kallar det hela "sabotage".

klar

Artikellänk är kopierad

Flera politiker reagerar starkt på vågen av bilbränder i Västsverige.

– Jag blir förbannad på riktigt, röt en upprörd statsminister Stefan Löfven (S)  i Ekots partiledarutfrågning i Sveriges Radio P1 på tisdagsmorgonen.

Han menade att bilbrännarna förstör ”för sig själva, sina föräldrar, sina grannar och sina bostadsområden”.

– Samhället kommer att alltid att agera hårt på detta, sade statsministern och påpekade att straffen för grov skadegörelse höjts rejält och att en proposition om attacker mot blåljuspersonal.

Koordinerat som en militär operation

Stefan Löfven frågade sig vad som ligger bakom bränderna.

– Det ser ut som väldigt koordinerat, som en militär operation nästan. Utredningen får visa om de handlar om skadegörelse, om det är organiserad brottslighet eller något annat.

Stefan Löfven tillade också att det krävs sociala insatser, som att minska klyftorna i samhället på sikt, knäcka långtidsarbetslösheten och stärka skolorna.

– Men mitt budskap till de här är att det finns ingen besvikelse, frustration, orättvisa som motiverar att man går och tänder på andras bilar.

Kan få sex års fängelse

Även justitieminister Morgan Johansson (S) reagerar skarpt på måndagskvällens händelser.

”Läser om avskyvärda attacker med bilbränder i Göteborg just nu. Förra året skärpte regeringen straffet för grov skadegörelse, som nu kan ge upp till sex års fängelse”, skriver ministern på Twitter.

Han hoppas ”att ligisterna kan gripas så att de kan få de straff som de förtjänar”.

Föräldrarna måste väckas

Moderatledaren Ulf Kristersson skriver att det är ”förfärliga scener som utspelas i Göteborg” på Facebook.”Det här är inga ‘protester’, det är sabotage. I praktiken har Sverige tolererat detta alldeles för länge. Nu måste det helt enkelt få ett slut”.

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad anser att ungdomarnas agerande är oacceptabelt.”Nu måste också föräldrarna involveras, de måste omgående väckas och informeras om vad deras söner håller på med”, skriver han i en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro