ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Löfven röstas ner som statsminister

Linnea Bergman · 14 Dec 2018
Uppdaterad 14 Dec 2018
Stefan Löfven blev nedröstad som statsminister.

Stefan Löfven blev nedröstad som statsminister. Foto: IBL.


Det gick som väntat – riksdagen sade på fredagsförmiddagen nej till Stefan Löfven som statsminister. Allianspartierna och Sverigedemokraterna valde alla den röda knappen i omröstningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Som väntat ställde sig inte riksdagen bakom Stefan Löfven (S) som statsminister. 116 ledamöter röstade ja, mot 200 som röstade nej.

Efter Socialdemokraternas intensiva förhandlingar med Liberalerna och Centerpartiet valde de båda partierna, precis som de gått ut med innan omröstningen, att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister.

”Sa nej till våra förslag på reformer”

Annie Lööf (C) tryckte innan omröstningen på att Centerpartiet och Liberalerna är de enda partierna som gjort positionsförändringar sedan valet, när de valde att förhandla med Socialdemokraterna. Under fem dygn arbetade hon och partiet dag som natt för att få till en lösning, sa hon.

– Tyvärr mäktade inte Socialdemokraterna med att möta oss utan sa nej till våra förslag på reformer, sa hon.

Jan Björklund (L) beklagade att en mittenregering inte varit möjlig att få till.

– Ett samförstånd i mitten hade kunnat verka sammanhållande i vårt land, sa han.

Även Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade som väntat nej till Stefan Löfven, vilket gjorde att han inte blev vald som statsminister.

Socialdemokraternas dörr står fortfarande öppen

I Sverige har vi negativ parlamentarism. Det innebär att man inte behöver ha en majoritet av rösterna bakom sig, men att man inte får ha en majoritet emot sig för att bli vald till statsminister. För att klara omröstningen hade Stefan Löfven behövt ha färre än 175 röster emot sig.

– Vi beklagar att vi hittills inte nått en överenskommelse över blockgränserna. Men vår dörr står fortfarande öppen, sa Anders Ygeman (S) i samband med omröstningen.

Totalt kan fyra statsministeromröstningar ske innan det måste utlysas ett extraval. Sedan tidigare har M-ledaren Ulf Kristersson också förlorat en statsministeromröstning.

Efter omröstningen uppgav talmannen Andreas Norlén i ett pressmeddelande att han nu kommer ha informella samtal med alla partiledare. Det kommer ske under helgen. I början av nästa vecka kommer han komma med ett besked om nästa steg i arbetet med att hitta en ny regering.

Talmannen kommer även ha ett första möte med Valmyndigheten för att förbereda inför ett eventuellt extraval.

– Jag kan också konstatera att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extra val. Jag beklagar det och jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedande syfte, säger Andreas Norlén.

pil
Voteringsresultatet

Ja: 116Nej: 200Avstår: 28Frånvarande: 5

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro