ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Löfven vädjar: Respektera eldningsförbudet

TT/Metro · 26 Jul 2018
Uppdaterad 26 Jul 2018

Skogsbränderna härjar i Sverige och det varma vädret fortsätter. I det läget måste alla ta sitt ansvar och följa de eldningsförbud som har införts, manar statsminister Stefan Löfven (S).

klar

Artikellänk är kopierad

Statsministern är mycket bekymrad över läget, och varnar också för att det kan bli ännu värre de närmaste dagarna. Temperaturen stiger, och läget är extremt, framhåller han.

Risken för nya bränder är stor. Det är en fortsatt allvarlig situation, säger Löfven på en presskonferens efter torsdagens regeringssammanträde.

Han vädjar till alla att respektera de eldningsförbud som införts, och uppmanar till stor försiktighet, eftersom läget är så allvarligt, understryker han.

– Det är så lite som behövs för att det ska brinna nu, säger han.

Samtidigt vill han tacka alla som arbetar med bränderna. Han lovar att regeringen ska ställa upp med det stöd som behövs.

– Det uträttas stordåd runt om i vårt land varenda timme, säger han, och räknar noga upp både myndigheter, organisationer och frivilliga som ställer upp.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får utvidgat mandat att be om hjälp med brandbekämpning. Då det brinner på flera håll i EU och det måste prioriteras kan det även bli möjligt för myndigheten att be om hjälp från länder inom försvarssamarbetet Partnerskap för fred, förklarar statsministern.

LÄS MER
Kvinna eldade i skogsdunge – skuggades och greps

MSB beslutar

Beslut om vilka länder utanför EU som Sverige kan begära hjälp från kommer att fattas av MSB, enligt Stefan Löfven. Han nämner Ukraina och Turkiet som exempel på länder som kan bli aktuella.

Vad Sveriges kostnader för den internationella hjälpen hamnar på är oklart enligt statsministern.

– När räkningen kommer då betalar vi den. Sverige har starka statsfinanser, säger han.

Han utesluter inte möjligheten att Sverige köper egna flygplan för brandbekämpning, på egen hand eller tillsammans med andra länder. Men analysen av det som händer just nu, och vilka lärdomar vi ska dra, det får vänta – först måste bränderna släckas, förklarar han.

Stöd till drabbade

Under regeringssammanträdet beslutades även om olika typer av stöd till drabbade kommuner och frivilliginsatser. Bland annat ska kommuner få 300 miljoner kronor och frivilligorganisationer 25 miljoner kronor.

– De som drabbats av torkan och bränderna ska inte lämnas åt sitt öde, utan nu håller vi ihop, säger Stefan Löfven.

Enligt Stefan Löfven deltar redan åtta andra länder i släckningsarbetet i Sverige.

Hoppas på regn

Inrikesminister Morgan Johansson (S), som också deltar på pressträffen, pekar på fortsatt hög risk för brandspridning även om det kommer en del regn i helgen.

– Om prognoserna för regn håller skulle det innebära mycket positivt för släckningsarbetet, säger han.

Denna torra, heta sommar med missväxt och bränder kan innebära ett abrupt uppvaknande kring klimatfrågor och beredskap, tror han. Men mer exakt vad det kan leda till är för tidigt att säga nu, konstaterar han.

– Analysarbetet kommer pågå länge, säkert hela hösten, säger Morgan Johansson.

pil
Fakta: Pengar och NATO-hjälp

Regeringsbesluten innebär att MSB får bemyndigande att begära hjälp utanför EU, från de länder som ingår i Partnerskap för fred. Det är NATO:s medlemsländer, och NATO:s partnerländer. Just nu pågår diskussioner med Turkiet och Ukraina.

Regeringen har också beslutat om stöd till kommunerna som drabbats av bränder. MSB får 300 miljoner kronor som sedan ska slussas vidare till kommunerna.

Frivilligorganisationer som deltar i arbetet med brandbekämpningen får också möjligheter till kostnadstäckning, regeringen har avsatt 25 miljoner kronor.

Räkningen från de utländska länderna för brandbekämpningen ska betalas av staten, lovar statsministern.

Markägare ska kunna få stöd, men exakt hur kan regeringen inte säga nu.

Nu ska också resurser sättas in för att jobbet med eftersläckning ska börja planeras. För det krävs uthållighet, enligt statsministern.

Förutom detta förklarar sig regeringen beredd att fatta andra nödvändiga beslut för att underlätta arbetet med torkan och bränderna.

Källa: Källa: Regeringen

klar

Artikellänk är kopierad

TT/Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro