ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Löfven vill ha fler speciallärare

Maria Davidsson/TT · 7 Jul 2013
Uppdaterad 8 Jul 2013

S-ledaren Stefan Löfven hade med sig ett startpaket för skolan till Almedalen. Fyllt med tusen fler speciallärare, för att hjälp ska kunna sättas in tidigt när elever behöver stöd.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Löfven var sist ut av de åtta partiledarna på Almedalens scen i Visby. Liksom de flesta före honom pratade han en hel del om jobb och ungdomsarbetslöshet, men det var skolan som han helst ville tala om. 

- Med skolplikten är det föräldrarnas plikt att skicka barnen till skolan och då måste det vara samhällets förbaskade plikt att se till att skolan är den bästa ett modernt samhälle kan skapa, sade Löfven.

Han tror att nyckeln dit är att sätta in resurser tidigt när elever inte hänger med.

- Ju tidigare stöd du får, desto mer sannolikt är det att du klarar skolgången, sade han på en pressträff före talet.

S sätter därför upp ett nytt mål om att alla barn ska kunna läsa och förstå en enklare text när de går ut första klass.

Fler speciallärare

S vill anställa 1 000 fler specialpedagoger, vilket beräknas kosta runt en halv miljard kronor. Tidigare har S också föreslagit 4 000 fler lärare i de lägre årskurserna för att kunna göra mindre klasser.

Men att få fram så många lärare kan bli ett problem. SCB spår en lärarbrist på mer än 43 000 lärare 2020. Läraryrkets attraktionskraft måste öka rejält om fler ska vilja bli lärare.

Men Löfven tror inte att lärarbrist behöver bli ett hinder.

- Det finns utbildade specialpedagoger redan nu som kan ta de här tjänsterna. Och de som inte finns, de ska vi utbilda. Vi sätter upp målet. Vi behöver ha fler speciallärare och barnen behöver tidiga insatser, sade Löfven.

- Det är inte alls säkert att det behöver ta tid att få det här på plats. 

Även om startpaketet presenterades som en nyhet hade Löfven också packat ner förslag som presenterats tidigare, till exempel obligatorisk förskola, läxhjälp till alla och att minska stora klasser med runt fem elever.

Tidigare i veckan gick statsminister Fredrik Reinfeldt till angrepp på Löfven för att han inte skulle ha tagit tillräckligt tydligt avstånd från Sverigedemokraterna. I talet sade Löfven att rasismen ska bekämpas i riksdagen, i skolan och på arbetsplatser.

- Rasismen är beprövad som ideologi, och det är tidlös skit, sade Löfven.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Davidsson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro