ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Löfven: Höj pensionen med 600 kronor i månaden

Filip Joelsson · 1 Maj 2018
Uppdaterad 1 Maj 2018
Stefan Löfven vandrar i demonstrationståget från Humlegården, på väg mot Norra Bantorget, där han senare håller sitt första maj-tal.

Stefan Löfven vandrar i demonstrationståget från Humlegården, på väg mot Norra Bantorget, där han senare håller sitt första maj-tal. Foto: Filip Joelsson


Socialdemokraterna går till val på att höja pensionen med upp till 600 kronor i månaden. Det bekräftade statsminister Stefan Löfven i ett första maj-tal.

klar

Artikellänk är kopierad

Socialdemokraterna tänker gå till val på att höja pensionen för 1,2 miljoner pensionärer. Kostnaden för pensionssatsningen beräknas uppgå till 4 miljarder kronor, och kan ge upp till 600 kronor extra i månaden. Beskedet kom på en pressträff  i samband med att Stefan Löfven besökte ett äldreboende i Södertälje under tisdagen.

– Vi vill använda 4 miljarder kronor för att förbättra pensionen för de som arbetat ett helt yrkesliv, men ändå har en låg pension. Det ska vi göra genom ett tillägg till den allmänna pensionen, sade Löfven under pressträffen, och fortsatte:

– Det är en reform för de som tagit hand om andras barn inom förskola och skola, till lastbilschaufförer, undersköterskor, lagerarbetare och butiksanställda. För de som slitit men i dag får så lite.

Tillägget skulle gälla de som i dag har en allmän pension på mellan 9000 och 17000 kronor i månaden, vilket motsvarar ungefär 60 procent av dagens pensionärer i Sverige, uppger nyhetsbyrån TT. Sammantaget skulle höjningen innebära en pensionsökning på 5000 kronor per år.

Det nya förslaget ska nu framföras inom pensionsgruppen, där de två regeringspartierna och allianspartierna sitter med.

Efter pressträffen i Södertälje tog sig stadsministern in till centrala Stockholm, där han medverkade i ett första maj-tåg från Humlegården till Norra Bantorget, där han senare höll ett längre tal. Ett tal som kom att fokusera på samhället i stort.

– Låt oss göra det kommande decenniet till det starka samhällets revansch, sade Stefan Löfven under talet.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro