ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Löfven: Inga områden ska vara särskilt utsatta

David Peterson · 17 Jun 2018
Uppdaterad 11 Jun 2019

Inga områden ska vara särskilt utsatta i Sverige. Det löftet gav statsminister Stefan Löfven (S) under Järvaveckans sista dag.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi permanentar den satsning vi gör på upprustningen av våra miljonprogram på ett sätt som inte gör att vi behöver höja hyrorna. Det ska bli vackra och trygga områden. Men vi ska också bryta segregationen, se till att fler kommer i arbete, att skolan fungerar bra och att det civila samhället fungerar bra, säger Stefan Löfven till Metro några timmar innan han ska hålla tal på Järvaveckans stora scen.

Polisen har pekat ut totalt 23 områden i Sverige som de bedömer som särskilt utsatta. Områdena kännetecknas av kriminell närvaro, en svårighet för polisen att utföra sitt uppdrag och en social problematik. Enligt polisen är läget i områdena akut.

2,2 miljarder till ökad trygghet

Nu lovar Socialdemokraterna att arbeta för att få bort alla särskilt utsatta områden i Sverige. Partiet vill satsa 2,2 miljarder kronor per år från och med 2020 som ska gå till att förbättra den sociala situationen i Sveriges utsatta områden. Pengarna ska bland annat gå till ökad trygghet, satsningar på utbildning och till insatser för att stärka det civila samhället i områdena.

– Vi kan inte förneka att otrygghet och livschansen inte är jämlikt fördelad i Sverige. Att medellivslängden skiftar mycket stort beroende på vilken tunnelbanestation man bor vid, så ska vi inte ha det i Sverige, säger Stefan Löfven på en presskonferens.

Sverige från fattigt till välfärdsstat

I sitt tal vid klockan 19 på söndagskvällen inledde statsminister med att blicka tillbaka 100 år till när fattigauktioner, som innebar att fattiga auktionerades ut till högstbjudande, avskaffades. Han berättar om hur det då fanns grova, utbredda problem, som sågs som självklara.

– Men trångboddheten möttes med bostadsbyggande, arbetslösheten med utbildning och jobbskapande och brottslighets, ohälsan och missbruket möttes med polisiära insatser och sociala insatser. Steg för steg utvecklades Sverige från ett fattigt land i Europas utkant till en välfärdsstat i den globala ekonomins framkant, säger Löfven i talet.

Han menar att det finns liknande problem i dagens Sverige.

– Då som nu kan de här problemen bara lösas genom ett starkt samhälle med vår gemenskap. Ett samhälle som tar ansvar, där vi investerar i varandra och i solidaritet, säger han.

”Stå upp om du möter någon som vill agera moralpolis”

Stefan Löfven tog även upp problemen med radikalisering och förtryck som finns i flera förorter.

– Slå larm så fort du ser någon som riskerar att radikaliseras, eller om du befarar att någon lever i förtryck. Vittna, om du ser något brott begås. Stå upp om du möter någon som vill agera moralpolis över andra, eller på något sätt vill inskränka varje människas demokratiska rätt, att klä sig som de vill, att älska vem de vill, att leva sina liv som fria och jämlika individer, säger Stefan Löfven.

pil
Tre Järvabesökares frågor till Löfven.

Carina, 28 år: Vad ska ni göra åt att arbetarkvinnor halkar efter ekonomiskt?

Det första vi måste göra är att se till att arbetarkvinnor har arbete, och att de arbetar heltid. Det är för många som har deltidsarbete.Vi måste stoppa hyvlingen av arbetstid, med allmänvisstid och sms-anställningar. Fler måste ha trygga anställningar.

Ann, 80 år: Hur tänker ditt parti kring att hejda klimatförändringen?

Vi har påbörjat den största satsningen på att mota klimathotet någonsin i Sverige. Vi har fördubblat budgeten för klimatarbete och har ett långsiktigt mål om utsläppsneturalitet 2045. Vi har etappmål för hur vi ska göra det inom transportsektorn och industrin. Det här är en helt avgörande fråga för vår planet så vi kommer fortsätta.

Samuel 11 år: Är det bra att vara en politiker?

Jag jag tycker det är en otrolig förmån. Det politiska är en del av vår demokrati, och det är det jag vill göra för att förbättra samhället.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro