ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Löfvens attack: Ni är siffertricksare

metro · 8 Okt 2012
Uppdaterad 8 Okt 2012

Jobb, ekonomi och vinster i välfärden gav heta strider när de åtta partiledarna möttes i höstens första debatt.

klar

Artikellänk är kopierad

– Ni är bra på siffertricksande, sa S-ledaren Stefan Löfven med adress statsministern.

Det var en kampvillig och till synes självsäker Stefan Löfven som mötte en rad attacker från de fyra regeringspartiernas partiledare i debatten i SVT:s Agenda.

Men han fick flera gånger understöd av Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson. I bland annat frågan om reglerna i sjukförsäkringen, som Löfven kallade stela och omänskliga, blev tidigare skillnader mellan regering och opposition åter tydliga.

– Vinner vi valet ska vi återinföra en mänsklig försäkring, sa Sjöstedt.

Det fick Fredrik Reinfeldt att kontra med att han nu åtminstone hade fått ett besked.

– Det var intressant att Jonas Sjöstedt sa något om vad de vill göra tillsammans. Ni kommer att öppna dörren till förtidspensioneringarna igen.

Alliansföreträdarna gick hårt åt Socialdemokraternas budgetförslag.

– Det hjälper inte att kalla det affärsplan när planen är att affären ska gå i konkurs, sa Folkpartiledaren Jan Björklund och tillade att högre skatter ger färre jobb, särskilt för ungdomar.

Men Stefan Löfven liknade regeringens budgetförhandlingar på Harpsund vid en fest där man rensar borden och alla får vad de vill utan tanke på morgondagen.

– Tabberaset i Harpsund. Att låna till att sänka bolagsskatten är inte ansvarsfullt, sa Löfven och undrade var politiken för jobb är.

Men Fredrik Reinfeldt var inte svarslös.

– Jag är stolt över att alla partierna i regeringen har fått genomslag i budgeten, sa Reinfeldt som inte förstod Löfvens tal om att regeringen skulle vara ansvarslös.

– Det är rätt att investera i sämre tider, sa Reinfeldt.

Alliansen och oppositionen gick samman mot en gemensam fiende om invandringen: Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Jan Björklund kallade SD:s politik för inhuman och präglad av ”ren egoism”. Löfven vände sig till SD-ledaren och sade:

– Vi ska inte ha ”vi och dem” i Sverige, vi ska bara ha ”vi”. tt

”Jimmy Åkesson klarade sig bäst"

Metros kolumnister Göran Greider och Johan Norberg sätter betyg på gårdagens partiledardebatt.

Vem klarade sig bäst?

Göran Greider, chefredaktör Dala-Demokraten: Åsa Romson var mest passionerad. Hon vågade rentav stå för flygskatten. De rödgröna var offensiva medan Reinfeldt sällade sig till det sovande folket.

Johan Norberg, idéhistoriker och författare:  Jimmie Åkesson tyvärr, då SVT valde ämnet invandringens problem, och de andra gav honom bästa position genom att stå i ring och skälla, i stället för att debattera vägar till integration.

Vem var sämst?

Göran Greider: Annie Lööf kom helt bort, både när det gäller klimat och landsbygdsfrågor. Hon är klen och monoton som debattör. 

Johan Norberg: Fredrik Reinfeldt är egentligen den bäste debattören, men har tydligen lärt sig av Obamas senaste debatt att man numera ska se lite trött ut och vara passiv och defensiv.

Vilken var den hetaste frågan?

Göran Greider: Skatterna. Det var skatterna som nästan hela debatten kretsade kring, vare sig det rörde jobb eller klimat.  

Johan Norberg: Ungdomsarbetslösheten. Problemet är skriande och lösningarna närmast motsatta. Vi lär få ett val om jobben 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro