ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Löfvens krav: Ålderstesta fler asylsökande

· 23 Feb 2016
Uppdaterad 23 Feb 2016
"Vi vet att det förekommer att asylsökande anger fel ålder," säger Löfven.

"Vi vet att det förekommer att asylsökande anger fel ålder," säger Löfven. Foto: TT


Statsminister Stefan Löfven förtydligar orden som getts till Migrationsverket. Nu ska fler ålderstestas och medicinska ålderskontroller ska införas.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Löfven kräver fler ålderskontroller på asylsökande efter den misstänkta våldtäkten på en 12-årig ensamkommande pojke i Alvesta. Han förtydligar nu ordern som getts Migrationsverket, rapporterar Expressen.

Det var i januari i år som det misstänka brottet skedde på ett HVB-hem i Alvesta. En ung pojke ska först ha blivit slagen och sedan våldtagen av de båda männen. Det första övergreppet ska också ha filmats, enligt åklagaren Emma Berge.

►LÄS MER: Alvesta IVO-anmäler efter våldtäkt

Enligt tandröntgen som gjorts på de misstänkta gärningsmännen är den ena 18–19 år gammal, den andra kan vara upp emot 45, skriver Expressen.

Kommunen har anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), för att den unga pojken placerades på ett HVB-hem som saknar tillstånd att ta emot så unga personer.

►LÄS MER: Läkarkritik mot åldersbestämning

– Det är faktiskt skakande att vuxna och barn som inte känner varandra placeras tillsammans på ett sätt att övergrepp kan ske. Alla barn, oavsett var de kommer ifrån, har rätt att vara trygga, säger statsministern och fortsätter.

– Vi vet att det förekommer att asylsökande anger fel ålder. En fungerande och rättssäker åldersbedömning är inte bara en förutsättning för att vuxna och barn inte ska blandas samman med risk för att barnen far illa. Det är också en förutsättning för legitimiteten i systemet. Regler som gäller för barn ska gälla just för barn och det kräver att vi kan göra en säker bedömning.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro