ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Löfvens ödesdag: Ser ut att bli rött ljus i riksdagen

Linnea Bergman · 13 Dec 2018
Uppdaterad 14 Dec 2018
Stefan Löfven ser ut att röstas ner som statsminister på fredagen.

Stefan Löfven ser ut att röstas ner som statsminister på fredagen. Foto: IBL.


Under fredagen ser Stefan Löfven ut att bli nedröstad som statsminister i riksdagen för andra gången sedan valet. Metro reder ut vilka partier som sagt sig trycka på den gröna, gula och röda knappen.

klar

Artikellänk är kopierad

Grönt:

Att trycka grönt i en statsministeromröstning betyder ”ja”. Miljöpartiet, Socialdemokraternas vapendragare i regeringen från den gångna mandatperioden, väntas stödja Stefan Löfven i omröstningen på fredagen. Även Vänsterpartiet väntas trycka grönt i omröstningen, tillsammans med Socialdemokraterna själva.

Gult:

Att trycka på den gula knappen i statsministeromröstningen betyder att man avstår från att rösta. Socialdemokraternas förhandlingar med Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) handlade om just det, att de skulle trycka gult istället för rött. Eftersom Sverige har negativ parlamentarism räcker det med att en majoritet inte röstar emot en statsministerkandidat för att personen ska kunna tillträda. Men både C och L har istället meddelat att de kommer att rösta emot Stefan Löfven som statsminister.

Rött:

Den röda knappen betyder helt enkelt ”nej”. S intensiva förhandlingar för att hålla C och L borta från den röda knappen avbröts och båda partierna meddelade att de kommer att rösta nej till Stefan Löfven. Annie Lööf kallade bland annat Stefan Löfvens svar på Centerpartiets kravlista för ett ”skambud”.

Även Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna väntas välja den röda knappen i fredagens omröstning. Det gör att, om inget oförutsett händer, så kommer Stefan Löfven att röstas ner som statsminister.

Ebba Busch Thor twittrade på tisdagen om att Kristdemokraterna kommer att rösta nej till Stefan Löfven på fredag.

pil
Fakta: Fredagens statsministeromröstning

• 25 september röstades Stefan Löfven (S) ner i en förtroendeomröstning i riksdagen. Han har dock suttit kvar som statsminister i en övergångsregering.

• Efter att talmannen initierade en omröstning om Ulf Kristersson och han röstades ner i en statsministeromröstning är det nu dags att stödet för Stefan Löfven prövas i en likadan omröstning.

• Omröstningen sker kl. 9.00 på fredagen. Stefan Löfven själv kommer inte vara på plats under omröstningen utan stannar kvar på EU-toppmötet i Bryssel.

• I Sverige har vi negativ parlamentarism. Det innebär att man inte behöver ha en majoritet av rösterna bakom sig, men att man inte får ha en majoritet emot sig för att bli vald till statsminister. För att klara omröstningen måste en statsminister ha färre än 175 röster emot sig.

• I en voteringssituation måste alla ledamöterna trycka på antingen den gröna, gula eller röda knappen, vilket motsvarar ”ja”, ”avstår” och ”nej”.

• Totalt kan fyra statsministeromröstningar hållas innan ett extraval måste utlysas. Efter fredagens omröstning har två sådana hållits.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro