ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Löfvens "socialistklocka" påstods kosta 275 000 – nu säljer han den till förmån för Musikhjälpen

Hugo Ewald · 12 Dec 2016
Uppdaterad 12 Dec 2016
"Sugen på ny klocka? Köp statsministerns!", skriver Socialdemokraterna på Twitter.

"Sugen på ny klocka? Köp statsministerns!", skriver Socialdemokraterna på Twitter. Foto: Stefan Löfven/Facebook/Metro


Under september spreds påståenden på en högerextrem blogg att statsminister Stefan Löfvens "socialistklocka" kostade 275 000 kronor. Men som Viralgranskaren kunde avslöja var klockan egentligen väldigt mycket billigare. Nu säljer statsministern "275 000-kronorsklockan" till förmån för Musikhjälpen.

klar

Artikellänk är kopierad

”Löfvens klocka är en Patek Philippe Calatrava 5153 kostar runt 32.000 USD som är lika mycket som ca 275 000 svenska kronor. Man kan ju undra då dessa Svenska socialistiska politiker som ska vara solidariska med er folket kan ha råd med en sådan.” Så skrev den högerextrema sajten Dissidenter.com i september. Påståendet att Löfven skulle bära en sådan dyr klocka delades flera tusen gånger på flera Facebooksidor.

Viralgranskaren kunde dock snabbt berätta att klockan inte alls var en Patek Philippe och inte alls kostade 275 000 kronor. I stället är klockan en gåva från ett amerikanskt fackförbund, som säljer samma klocka som Löfvén bär för mellan 700 och 1000 kronor.

”Klockan på bilden togs fram av fackförbundet IAM (International association of machinists and aerospace workers) på 80- eller 90-talet. Statsministern har haft den sen 90-talet. Han äger ingen Patek Philippe som det spekulerats om på sina håll”, skrev Ingela Nilsson, pressekreterare hos Stefan Löfven, då i ett mail till Viralgranskaren.

Under måndagen berättade Stefan Löfven på sin Facebooksida att nu säljer den omtalade klockan till förmån för Musikhjälpen.

”Oavsett vem som köper den, så får man en fin och gedigen klocka som varit med mig i över 20 år, och som förhoppningsvis kommer hålla i minst 20 år till. Den har varit med på ett oräkneligt antal arbetsplatsbesök, möten, förhandlingar och resor i Sveriges tjänst.”, skriver Löfven på sin Facebooksida där han också hänvisar till Viralgranskarens artikel.

I skrivande stund är det ledande budet på klockan drygt 6 000 kronor. Frågan är om budet kommer komma upp i de 275 000 kronor klockan påstods vara värd.

Här kan du buda på klockan.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro