ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Löfvens svåra läge: "Inga positioner har förändrats"

David Peterson · 22 Okt 2018
Uppdaterad 22 Okt 2018
Löfven kommer att fortsätta med sonderingsuppdraget.

Löfven kommer att fortsätta med sonderingsuppdraget. Foto: TT


Inga positioner har förändrats efter att Stefan Löfvens (S) har fört samtal med de andra partierna i en vecka. "Det är en mycket svår situation," säger S-ledaren på en presskonferens.

klar

Artikellänk är kopierad

En vecka har gått sedan talmannen Andreas Norlén gav sonderingsuppdraget till Stefan Löfven. Den socialdemokratiska partiledaren har hållit tätt kring förhandlingarna och är fortsatt förtegen när han ger en lägesrapport på måndagen. Men han meddelar att han kommer att fortsätta med uppdraget.

– Jag kommer också se till att samtalen präglas av förtrolighet. Det innebär att det som sägs i samtalen meddelas om och när båda parter vill det, säger Löfven på en presskonferens i riksdagen.

Fortsatt låst läge

Enligt Löfven finns det ett fortsatt låst läge – men han bedömer att det finns en ökad förståelse för positionerna.

–Vi har haft respektfulla och konstruktiva samtal, men det är inte så att några positioner som har förändrats, vi har inte haft någon typ av förhandlingar, säger han.

”Ny tråd att dra i”

Löfven är inte övertygad om att den här sonderingsrundan ”leder i mål”.

– Jag får se om det finns någon ny tråd att dra i. Vi måste in i någon typ av förhandlingar av substans, säger han.

S-ledaren har ytterligare en vecka på sig att försöka få ihop ett regeringsunderlag. Om han misslyckas eller kastar in handduken i förtid är det möjligt att centerledaren Annie Lööf blir nästa person som får försöka. Uppdraget skulle också kunna gå tillbaka till Ulf Kristersson (M). Ett tredje alternativ är att Löfven ber talmannen om förlängd tid.

SD: Löfven har misslyckats

Stefan Löfven upprepade att han inte kommer att samtala med Sverigedemokraterna. Partiets ledare, Jimmie Åkesson, menar att dagens besked från Löfven är ett tecken på att han kommer att misslyckas

– Det är tydligt att Stefan Löfven inte har lyckats. Men i stället för att inse det, låter han nu ytterligare en vecka gå, säger Åkesson till Expressen.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro