ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lolo mejades ner av rattfull bilist – mannen släpptes nästa dag

Aron Andersson · 20 Okt 2015
Uppdaterad 20 Okt 2015

Mannen var påtänd på amfetamin och droger när han körde på cyklisten, som förlamades. Ändå släpptes han fri dagen efter. 12 dagar senare körde han på en polis, rapporterar TV4.

klar

Artikellänk är kopierad

Lolo skulle cykla till sin kolonilott i södra Stockholm när hon plötsligt blev påkörd av en bil. Hon fördes till Karolinska sjukhuset med livshotande skador.

– Jag har jobbat som polis i 23 år och det är nog bland de värsta trafikolyckor jag sett, säger Mikael Berkesand, yttre kommissarie, till TV4.

TV4:s ”Kalla fakta” har granskat rattfylleri och visat att dessa ärenden i stor utsträckning läggs ner. Gärningsmännen är ofta vaneförbrytare och just rattfylleri påverkar inte deras straff. 2 332 ärenden, där drogpåverkade personer körde bil, lades ner förra året. 429 fall där förarna var alkoholpåverkade lades ned.

I den bilolycka där Lolo blev påkörd gick fordonet i två delar. Hennes cykel fastnade i ett staket, och Lolo blev hängande, livlös, mellan en stolpe och staketet. Under akutoperationen på Karolinska upptäcktes att hennes båda lungor var punkterade. Två halskotor var brutna och halspulsådern var skadad.

Trots det slapp föraren åtal.

– Det hade att göra med att han blev svårt skadad också vid den här kollisionen. Och då bedömde jag att det inte fanns någon risk för vidare brottslighet, säger åklagare Thomas Rickardsson till Kalla fakta.

Men 5 dagar senare kunde han lämna sjukhuset. 12 dagar senare körde han på en polis. Då låg Lolo fortfarande på sjukhus, med inre blödningar. Först en månad efter olyckan stod det klart att hon skulle överleva. Hon är i dag förlamad från bröstet och nedåt och måste andas i en maskin två gånger om dagen för att inte lungorna ska förtvina.

– Jag är jättelycklig för det lilla jag kan röra mig i rullstolen. Det som är jättesvårt för mig är att jag inte har handfunktion. Jag kan inte göra det mesta man gör med händerna. I det dagliga livet så, att gå upp, klä på sig, kamma håret, ta fram frukost. Om jag får hjälp så klarar jag en del av dem. Det är jättesvårt att acceptera, säger Lolo till Kalla fakta.

Kalla fakta sänds tisdag 21.00 i TV4.

►LÄS MER: Filmade sig själv körandes rattfull

►LÄS MER: Man frias från rattfylleri: ”Körde i sömnen”

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro