ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

London utmanar New York som shoppingstad

Metro.se och TT · 3 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Oxford Street i London. En shoppinggata som tack vare det sjunkande pundet också blivit billigare för oss svenskar. 

Oxford Street i London. En shoppinggata som tack vare det sjunkande pundet också blivit billigare för oss svenskar.  Foto: SCANPIX / Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SCANPIX / Arkiv

Missade du shoppingresan till New York under dollarraset?Åk till London i stället. Pundet har inte varit så svagt på elva år och nu kan du fynda barnkläder, böcker och dvd-filmer.

Pundet är utsatt för hård press. Den brittiska valutan har tappat 16 procent mot kronan på ett år och ligger nu på den lägsta nivån sedan 1997.

På Visit Britain, Storbritanniens turistbyrå, vädrar man morgonluft:– Resandet till Storbritannien har ökat konstant de senaste åren. Vi hoppas förstås på en ännu större efterfrågan tack vare det svagare pundet, säger Helene Hofverberg, press- och pr-ansvarig.

Hennes bästa shoppingtips är barnkläder, som är momsbefriade i Storbritannien. Böcker, cd-skivor och dvd-filmer är 30-40 procent billigare än i Sverige. En Apple iPod Classic 80GB, till exempel, kostar motsvarande 1 580 kronor på den billigaste försäljningsstället på brittiska Pricerunner. Motsvarande vara i Sverige måste man betala minst 1 979 kronor för.En jämförelse mellan USA och Storbritannien visar att många populära dvd-filmer och cd-skivor kostar hälften så mycket i Storbritannien — 75 kronor att jämföra med ungefär 150.

Även gin, whisky och vodka lönar det sig att köpa i Storbritannien för närvarande:– Men då ska man vända sig till en större livsmedelskedja som Sainsburys. De har ofta specialerbjudanden och har man inga särskilda krav på märken kan man få en flaska gin för 5 pund, till exempel, säger Helene Hofverberg.

Billigare nu är även brittiska märkeskläder som Burberry och Mulberry och The Economists The Big Mac Index visar att den berömda hamburgaren kostar nästan tolv kronor mindre i Storbritannien än här: 26,60 kronor jämfört med 38 kronor.

Men trots det rekordsvaga pundet har de resebyråer TT talat med inte märkt av någon större uppgång än:– Det brukar ta ett tag innan folk inser att nu är det billigt att åka. När dollarn gick ned tog det ett tag innan USA-resandet verkligen började öka. Det kan dröja ett halvår innan folk har fått upp ögonen, säger Marie Johansson, kommunikationsdirektör på Ticket.– Vi har märkt en liten större efterfrågan än vanligt än på våra resor till London, men vi har normalt en rusch vid den här tiden på året så det är svårt att säga hur stor den faktiskt är, säger Stefan Chatzopoulos, informationsansvarig på Airtours Sweden.

Och researrangören kommer inte att ta till några extra grepp för att möta en eventuell ökad efterfrågan.– Nej, vill man ha en bra Londonresa är det först till kvarn som gäller, säger Stefan Chatzopoulos.

Prisjämförelser

Alla priser i kronor

Digital systemkamera, Canon EOS 1000D

Sverige: 4690

Storbritannien: 4077

USA: 4188

Gordon´s Dry Gin, 1 liter

Jeans, Levi´s 501

Sverige: 799

Storbritannien: 407

USA: 300

Spelkonsol, Playstation 3, 80 G

klar

Artikellänk är kopierad

Metro.se och TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro