ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lönegapet för chefer i staten är utraderat

Tomas Lundin · 19 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist är en av många kvinnliga chefer inom staten.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist är en av många kvinnliga chefer inom staten. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Löneskillnaden mellan manliga och kvinnliga chefer i staten är nu utraderad. Om sju år räknas de kvinnliga cheferna vara ikapp även i antal. Privata företag har långt kvar.På tio år har andelen kvinnliga chefer i staten ökat från 21 till 38 procent, enligt en färsk undersökning från Arbetsgivarverket. Löneskillnaden har minskat från 3,6 procent till 0,2 procent. Myndigheten räknar med att chefskvinnorna snart också är lika många som männen."Något som talar för att andelen kvinnliga chefer kommer att fortsätta öka är en stor andel av de chefer som kommer att gå i pension under de närmaste åren är män.", skriver Arbetsgivarverket i ett uttalande.De privata företagen har inte alls haft samma framgångar i att jämna ut skillnaderna. Enligt en undersökning från Ledarna ökar till och med avståndet mellan manliga och kvinnliga chefer. En manlig chef inom privat sektor tjänar i snitt 1 600 kronor mer i månaden än sin kvinnliga kollega. Mellan 2008 och 2009 föll andelen kvinnliga chefer i landets aktiebolag från 27 till 25 procent, enligt Dagens Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro