ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lönen är högst i de mest jämställda yrkena

Tomas Lundin · 8 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Vill du ha en topplön? Välj då inte ett mansdominerat yrke. Ny forskning slår hål på föreställningar om kön och lön

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag tycker nog att det är rättvist inom läkaryrket, men det varierar så klart från arbetsplats till arbetsplats, säger Agneta Alinder, 56, allmänläkare på Åsö vårdcentral i Stockholm.
– Jag tycker nog att det är rättvist inom läkaryrket, men det varierar så klart från arbetsplats till arbetsplats, säger Agneta Alinder, 56, allmänläkare på Åsö vårdcentral i Stockholm.Foto: Urban Brådhe

De yrken som har högst lön är de där könsfördelningen är som jämnast, enligt en ny avhandling vid Stockholms universitet.– Och det är inte heller de mest kvinnodominerade yrkena som har lägst lön, säger forskaren Charlotta Magnusson. 

Vård- och omsorgsyrken, där det är mycket stor andel kvinnor, har tvärt­emot en högre lönenivå än andra jämförbara yrken med jämnare fördelning.

Sambandet är oregelbundet och inte alls så lätt att dela in i välbetalda mansyrken och lågbetalda kvinnoyrken, visar avhandlingen. De mest mansdominerade yrkena hamnar till exempel en bit under de jämnfördelade yrkena i löneligan, medan de som har sämst betalt är serviceyrken som har en viss övervikt mot kvinnor, men inte tillhör de mest kvinnodominerade.

Statusyrkena har en jämn fördelning mellan kvinnor och män, men det betyder inte att de är de mest jämställda. Kvinnor med statusjobb som läkare, jurist och företagsekonom straffas hårt i löneligan när de skaffar familj. – Gifta män med barn får en lönebonus medan kvinnor med barn hamnar efter, säger Charlotta Magnusson.

I de högsta prestigeyrkena är skillnaden i lön 20–30 procent för män respektive kvinnor med familj.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro