ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lönesänkarna har höjt sin lön med 83 procent

Metroteknik.se · 27 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

LÖNER. Under den pågående avtalsrörelsen vill direktörerna i Teknikföretagen ha möjligheten att sänka lönerna för de anställda. Deras egna inkomster har de lyckats öka med 83 procent på två år. en höjning som motsvarar 124 000 kronor per månad. Det visar en granskning gjord av Dagens Arbete. Tidningen har granskat inkomstutvecklingen för 95 styrelseledamöter i sex arbetsgivarorganisationer: Teknikföretagen, Stål- och metallförbundet, Gruvornas arbetsgivarförbund, Skogsindustrierna, Industri- och kemigruppen och Grafiska företagens förbund. Mellan 2003 och 005 hade deras löner i genomsnitt höjts med 53 procent. Under samma period höjdes industriarbetarnas löner med 6 procent.  I Teknikföretagen och Gruvornas arbetsgivarorganisation hade direktörerna lyckats få upp lönerna med hela 83 procent. – Det är mycket om man jämför med löneutvecklingen. Men det har varit en en väldigt bra vinstutveckling i företagen också, säger Karl-Olof Stenqvist, förhandlingschef på teknikföretagen till Dagens Arbete.

Stefan Löfven är ordförande för IF Metall.– Här vill vi höja lägstalönerna för dem som tjänar 14 500 i månaden och det möts att hårt motstånd av samma människor som haft en genomsnittlig löneutveckling på 83 procent. Det är klart att det känns, säger Löfven till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Metroteknik.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro