ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lööf (C) och Björklund (L) i presskonferens: Nobbar M+KD-regering

Annica Ögren, Valerie Kaspersen · 13 Okt 2018
Uppdaterad 14 Okt 2018
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) nobbar Kristerssons förslag om en M eller M+KD-regering.

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) nobbar Kristerssons förslag om en M eller M+KD-regering. Foto: DN


Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) kallade till presskonferens på lördagen där de gav sin inställning till regeringsfrågan efter Kristerssons utspel under fredagen. Vi kommer rösta nej till en M+KD-regering”, säger båda partiledarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Med anledning av Ulf Kristerssons (M) utspel på Facebook under fredagen, höll Centerpartiet och Liberalerna en presskonferens under lördagen.

Inför Kristerssons kommande möte med talmannen på tisdag meddelade Björklund under presskonferensen att partiet kommer begära att Kristersson får ytterligare sonderingstid.

Varnade för svaga regeringsalternativ

Björklund varnade för att det finns en lång rad regeringsalternativ som alla är svaga.

– Ett sonderingsalternativ har prövats: Alliansen med stöd från S. Men det finns andra alternativ. Det första är alliansen och S i bred koalition. Det andra är en tysk lösning med M och S. Den tredje lösningen är Stockholmslösningen, Alliansen och MP, säger Björklund och fortsätter:

– Ett alternativ är en alliansregering enbart med stöd av Sverigedemokraterna, det har vi varit tydliga med att det inte är aktuellt.

LÄS MER
Kristerssons nya plan: Moderaterna kan bilda regering ensamt

Kommer rösta nej

Ett annat alternativ, och som Ulf Kristersson offentliggjorde på fredagen, är en högerregering med enbart M eller med M och KD.

– Detta vore en svag regering och det skulle inte vara bra för Sverige, då den kan få inflytande av SD. Vi kommer inte att ta ställning till en sådan regering innan andra alternativt prövats, och om den här röstningen sker nu kommer vi rösta nej till det, säger Jan Björklund.

L-ledaren vill att alliansen håller samman och det kräver blocköverskridande samarbete. Detta stöttades av Centerpartiets Annie Lööf, som höll presskonferens en stund senare på lördagen.

– Låt mig vara tydlig med att en Alliansregering består av fyra partier, inte en eller två eller tre partier, säger C-ledaren.

Vill pröva 3 alternativ

Annie Lööf sa att hon har uppmanat moderatledaren till dra tillbaka sitt förslag om att bilda en regering utan samtliga allianspartier. Hon

C och L vill nu istället att tre nya alternativ  bör prövas:

– Det första är en bred koalition med Alliansen och Socialdemokraterna i en regering. Det andra är en tysk variant där S och M bildar regering och det tredje är Alliansen och MP i samarbete, säger Jan Björklund.

KD röstar ja till Kristerssons regeringsförslag

Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch Thor, höll en egen pressträff efter C och L där hon meddelar att det är med alliansen som KD söker stöd, men om SD skulle rösta för deras politik ser hon inga problem med det. Skulle SD däremot kräva inflytande i politiken så faller en sådan regering.

Ebba Busch Thor uppger även att KD inte vill kasta ett samarbete med alliansen i sjön, men att de röstar ja till båda Kristerssons regeringsförslag.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro