ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lööf kritiserade regeringen och vill förbättra arbetslinjen

Owe Nilsson/TT · 6 Jul 2013
Uppdaterad 6 Jul 2013

Centerledaren Annie Lööf kritiserade indirekt regeringens arbetslinje i sitt tal i Almedalen. - Vi behöver en arbetslinje som inte är halv. Vi behöver en jobbskaparlinje, sade hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Centerledaren Annie Lööf kritiserade indirekt regeringens arbetslinje i sitt tal i Almedalen.

- Vi behöver en arbetslinje som inte är halv. Vi behöver en jobbskaparlinje, sade hon.

Förra året tog Annie Lööf sina Allianskamrater på sängen med sin inbjudan till Maramö. Hon tyckte att Alliansen behövde en nystart. Det ledde till den beramade korvgrillningen och sedermera till fem arbetsgrupper.

Någon ny överraskning levererade hon inte i år i sitt tal. Men däremot viss kritik mot den förda politiken, framför allt arbetslinjen.

- Först och främst behöver vi en arbetslinje som inte är halv, där de som söker jobb faktiskt också möts av riktiga jobb. Här går det inte att gena i kurvorna, sade hon.

Och det är företagen, där jobben skapas, som måste få bättre villkor, framhöll Lööf.

Jobbskaparlinje behövs

- Jag vill ju se sänkta arbetsgivaravgifter, slopad andra sjuklönevecka, kraftigt minskat regelkrångel, men också ett gediget lärlingssystem. Vi behöver en jobbskaparlinje. Den arbetslinje vi har är halv, vi behöver också fokusera på efterfrågesidan och de som skapar jobben, sade Lööf till TT före talet.

Hon upprepade också kritiken mot den "stelbenta" arbetsrätten, där Centern framhärdar i att vilja ändra turordningsreglerna, något Moderaterna sagt nej till.

Fokus i talet var jobben, landsbygden och miljön. För den senares skull föreslog hon ett åtgärdspaket för att fasa ut giftiga ämnen i vardagen genom en grön skatteväxling. Hon vill också se ett totalförbud mot de farligaste ämnena utan att invänta EU-beslut, till exempel Bisfenol A och vissa parabener, som finns i barnleksaker, golv och solskyddskrämer.

Mästare i egoism

Precis som i de övriga Alliansledarnas tal ägnades en hel del tid åt att kritisera oppositionen.

- Faktum är att det rödgröna gänget inte ens kan bestämma sig för om man gillar varandra, eller om man vill jobba tillsammans. De verkar ha fastnat vid att vi i Alliansen grillade korv hemma hos mig. Men så här är det, Stefan Löfven, jag grillar hellre korv tillsammans än äter oxfilé ensam, sade Lööf.

Hon kritiserade också SD-ledaren Jimmie Åkesson, som kallat det en skammens dag när papperslösa fick rätt till vård.

- Det är motsatsen till att vara Sverigevän. Vad Sverigedemokraterna står för är inget annat än svenskt mästerskap i egoism, sade Lööf. 

klar

Artikellänk är kopierad

Owe Nilsson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro