ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Loomis mister tillståndet

TT · 28 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Loomis tillstånd för värdetransporter dras in, uppger länsstyrelsen. Loomis sköter en majoritet av värdetransporterna för svenska handlare.

Efter flera inspektioner har länsstyrelsen konstaterat allvarliga brister hos Loomis Sverige, tidigare Securitas Värde. Länsstyrelsen beskriver bristerna inom utbildningen av företagets personal som omfattande, systematiska och fortgående.Rikspolisstyrelsen (RPS) tillstyrkte i somras i ett skarpt formulerat yttrande länsstyrelsens bedömning. Enligt RPS kan "de grundläggande villkoren för beviljande av auktorisation inte längre anses vara uppfyllda."Loomis har hävdat att kritiken bygger på ett missförstånd. Enligt vd:n Jörgen Thunholm har företaget helt anpassat sig till de nya reglerna för utbildning av personal för värdetransporter, som gäller från den 1 juli.

Kan överklagasEnligt chefen för länsstyrelsens företagsenhet Rolf Arbin kan Loomis överklaga beslutet till länsrätten. Företaget kan samtidigt begära att länsrätten inhiberar länsstyrelsens beslut för att kunna fortsätta med värdetransporterna.

"Företaget har fortfarande omfattande, systematiska och fortgående brister. Därför måste vi återkalla deras auktorisation som bevakningsföretag.

En ofullständig och felaktig utbildning av värdetransportörer innebär stora brister i säkerheten för både kunder, personal och inte minst samhället vilket är allvarligt och måste rättas till", säger Rolf Arbin, biträdande förvaltningsdirektör vid länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Loomis ägare Securitas föll med 2 procent när Stockholmsbörsen öppnade på fredagen. Aktien handlades runt 83 kronor.

Avvecklingstid– Det vi har grundat vårt beslut på är att människor inte har de utbildningar som behövs för att köra värdetransporter, säger chefen för länsstyrelsens företagsenhet Rolf Arbin till TT. Han förklarar att beslutet inte gäller omedelbart utan att det finns en avvecklingstid fram till den 29 februari 2008. Utöver det kan Loomis omedelbart överklaga länsstyrelsens beslut till länsrätten och samtidigt begära inhibition.– Går länsrätten med på inhibition kan de driva verksamheten vidare tills domstolen fattat slutligt beslut, säger Arbin. TT: Finns det något som företaget kan göra för att förbättra verksamheten?– Ja, i vårt beslut står bland annat att vi har försökt få dem att förbättra och det finns ju till och med ett vitesföreläggande. Men med det utredningsmaterial vi har fått från dem har vi konstaterat att det har inte blivit bättre, svarar Rolf Arbin.

Fortsätter som vanligtLoomis vd Jörgen Thunholm säger till TT att verksamheten kommer att fortsätta som vanligt trots att länsstyrelsen sagt att företagets tillstånd dras in:– Vi kommer inte att acceptera det här beslutet från länsstyrelsen - det saknar stöd i både lag och annat. Vi kommer att överklaga och göra allt som behövs för att omedelbart få inhibition av det här beslutet. TT: Innebär det att ni redan i dag lämnar in ett överklagande?Det kan jag inte svara på, men det kommer att gå fort i alla fall. TT: Länsstyrelsen anser fortfarande att ni har allvarliga brister. Vad tycker du om det?– Vår bild är fortfarande att det här bygger på ett missförstånd. Ingenting har ändrats i den frågan.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro