ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Loppisfynd blir nya kläder

Stockholm Johanna Åfreds · 28 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

STO Snyggt och personligt klädd kan man vara trots en liten budget. Det är Marta Debebe och Vibeke Renting från Skarpnäck beviset på. De går i nionde klass och ägnar all sin lediga tid åt att snoka reda på loppisfynd och sy om dem till nya, balla plagg. - Då får man kläder som ingen annan har. Och så känner man sig nöjd över att ha lyckats göra något fint själv, förklarar Marta Debebe.

Ingen av dem har några andra sömnadskunskaper än det de har lärt sig i syslöjden. Resten har de provat sig fram till själva. - Det gäller att börja med lätta saker, som att korta av en kjol eller ärmarna, säger Vibeke Renting.

Enkla grepp som snabbt piffar upp ett trist plagg kan vara att byta ut knappar eller att sy på sidenband, rosetter eller en spets. Misslyckas man med ett plagg går det ofta att använda tyget till något annat, till exempel så kan man sy en väska av det, berättar de. Men då får inte plaggen vara för dyra. Max en hundring anser de att det är värt att betala för något som sedan andå ska sys om. - Börja kolla i affärer och försök att inte bara se plagget som det är just nu. Man kan alltid göra ändringar, tipsar Marta den som är vill skapa en egen stil av loppisfynd.

Bildtexter: - Kjolen som Marta har på sig kostade 30 kronor på Stadsmissionen. Genom att klippa av den, sy på svarta sammetsband och sätta på en rosett blev den som ny.

- Vibekes svarta topp var från början en långskjorta för 10 kronor på Stadsmissionen. Nu har hon gjort om den till en omlottblus med puffärmar.

- Jag sydde fast spets och smårosetter på den här röda manchesterkjolen. Väldigt lätt att göra, berättar Vibeke Renting. Kjolen kostade 30 kronor begagnad.

- Vibeke sydde en väska av säckväv och överblivet klänningstyg. Knapparna kommer från en gammal skjorta och spetsduken är arvegods.

- Marta använder gärna gamla armband från sin barndom. Dessutom tillverkar hon nya av pärlor.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Johanna Åfreds
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro