ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Löptrendens baksida: Tusentals kan komma att kollapsa i spåret

Karolina Skoglund · 20 Maj 2014
Uppdaterad 20 Maj 2014

Antalet anmälda personer till motionslopp har ökat med 80 procent på bara tio år. Men trenden har en baksida: tusentals personer kan komma att kollapsa i spåret bara i år. – Man tappar omdömet. Vi har fått brotta ned folk som absolut inte vill bryta, säger tävlingsläkaren Claes Mangelus.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Vältränade män med vinnarskallar som springer halvmaraton. Den gruppen är överrepresenterad bland de löpare som kollapsar under de många lopp som arrangeras under sommarhalvåret. Det menar Göteborgsvarvets tävlingsläkare Claes Mangelus.

– Till maratonlopp och längre lopp är folk mycket mer vältränade. Man kommer inte på tanken att ställa upp i ett sådant lopp halvtränad. Och så vet alla att man måste dricka under ett maraton, säger han.

Enligt honom är vätskebrist den absolut vanligaste orsaken till kollaps. Vid normalt väderläge brukar ungefär en promille drabbas. Därefter ökar andelen i takt med vädret upp till ungefär 3-4 promille. Ett tecken på att man är illa ute är att händer och fötter börjar bli kalla trots att det är varmt i luften. Även magen kan signalera att något är på tok.

­– Är det dessutom ovanligt tungt och man känner sig lite konstig så ska man omedelbart lyssna på kroppen och bryta. Problemen är att man tappar omdömet. Vi har ibland fått brotta ned folk som kommer vinglande för att de absolut inte har velat bryta.

Att det är män som oftast drabbas handlar, enligt Claes Mangelus, inte om något genetiskt. Utifrån den egna erfarenheten handlar det snarare om att kvinnor ofta är mer förnuftiga i de här sammanhangen, menar han.

– Män har ofta mer prestige och en tid som de bara måste slå. Kollapserna drabbar inte de långsammaste motionärerna utan ofta de som är hyfsat vältränade. De första sex startgrupperna är i majoritet när det gäller de som kollapsar i Göteborgsvarvet.

Viktigt att betona, tycker Claes Mangelus, är att man inte får tro att det är farligt att springa på grund av detta.

– Det är faktiskt mycket farligare att inte träna över huvud taget.

Friidrottsförbundet: Löpningens popularitet kommer att hålla i sig

Vi springer lopp som aldrig förr just nu. Mellan 2003 och 2013 ökade antalet personer som anmälde sig till ett arrangerat lopp med hela 80 procent. Och enligt Stefan Olsson, idrottschef på Svensk Friidrott, lär löparvinden inte mojna.

– Första boomen kom på 80-talet när lopp som Göteborgsvarvet kom. Sedan kom tjejboomen med Tjejmilen. Det man kan se nu är en trend som är mer allmän och inte knuten till någon specifik kategori. Det gör att jag tror att det kommer att hålla i sig på en hög nivå, även om ökningen inte kommer att vara lika stark framöver.

Att just löpningen blivit så populär har ett enkelt svar, menar han.

– Jag tror att det är samverkande faktorer. Dels att vi blivit mer måna om hälsa, sundhet och friskhet. Dels är löpningen väldigt enkel att utföra och man kan göra det nästan var som helst.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro