ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lös dina bundna lån – gratis

Anders Göransson · 18 Jun 2013
Uppdaterad 18 Jun 2013
En utredning föreslår nya regler för bolånekunder som vill lösa ut bundna  lån. I praktiken kan det betyda att extra kostnader försvinner. 

En utredning föreslår nya regler för bolånekunder som vill lösa ut bundna  lån. I praktiken kan det betyda att extra kostnader försvinner.  Foto: Scanpix


Lös ut dig från ditt bundna lån – utan extra kostnad. Det ska i många fall bli möjligt i framtiden, enligt ett nytt lagförslag.

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen har flera gånger aviserat att det ska bli lättare och billigare för bolånekunder att byta bank. Nu kommer ett förslag i den riktningen.

– Jag tror att bankerna kommer att sätta i halsen när de ser det här, säger Stefan Yard, professor i företagsekonomi vid Lunds universitet, till di.se.

Den som vill lösa sitt bundna lån i förtid måste betala så kallad ränteskillnadsersättning till banken. I dag schablonberäknas beloppet som skillnaden mellan räntesatsen på lånet och räntan på statspapper, ökad med en procentenhet.

Eftersom räntan på statspapper inte stämmer med räntan på bolån har systemet tidvis lett till orättvisa resultat. I tider när boräntan är hög, men räntan på statspapper sjunker kraftigt, kan det handla om åtskilliga tiotusentals kronor för att förtidsinlösa ett miljonlån med lång bindningstid.

Nu föreslår utredaren Bertil Bengtsson att ersättningen, för att bättre spegla kreditgivarens förlust, istället ska beräknas som skillnaden mellan lånets ränta och det allmänna ränteläget för bostadsobligationer, ökat med 1,5 procentenheter.

I praktiken betyder detta att det ofta inte kommer att kosta någonting extra att förtidsinlösa sitt lån, säger Stefan Yard till di.se.

– Det kommer att bli så att man sällan tar några risker om man binder.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2014. En eventuell lagändring kommer inte att gälla låneavtal som slutits innan dess.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro