ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lös vetenskapens gåtor med enkla spel på nätet

Aron Andersson · 9 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
I "Foldit" ska du vika långa proteinkedjor på bästa sätt.

I "Foldit" ska du vika långa proteinkedjor på bästa sätt. Foto: Foldit


klar

Artikellänk är kopierad

Genom att spela enkla nätspel kan du hjälpa till att lösa vetenskapens gåtor. I bland är människan fortfarande smartare än datorn.Datorer är ypperliga på att utföra beräkningar men trots deras konstant ökande prestanda finns det problem som de fortfarande har svårt att tackla. Ett exempel är hur proteinkedjor viker sig.– Att förutspå precis hur långa proteinkedjor rullar ihop sig så kompakt som möjligt är väldigt svårt att göra med datorer, säger David Baker som uppfunnit spelet ”Foldit”, till tidningen New scientist.I ”Foldit” får spelaren själv vika en lång 3 D-struktur med olika sorters proteiner för att göra den så kompakt som möjligt. På grund av deras längd skulle det ta en dator flera hundra år att räkna ut den optimala formen. 60 000 spelare har däremot löst flera kedjor på bara sex månader.

”Foldit” är bara ett exempel på hur datorer får hjälp av människor. På hemsidan Games with a purpose, Gwap, finns en rad spel där du tränar datorn att bättre förstå bilder, språk och musik. Det gör du genom att tillsammans med en anonym motståndare beskriva musik och märka bilder ni båda får se.

Ibland kan du dessutom vara ovetande om att du hjälper forskarna på traven. Så kallade captchas är små bilder av ord som du måste skriva av för att få kommentera bloggar eller anmäla dig på olika hemsidor. Syftet är att stoppa spam-robotar.

Men samtidigt hjälper du också en dator som själv inte klarar av att läsa ordet. På så sätt kan gamla dokument och stora textmängder svårläslig text transkriberas till digital form.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro