ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lösning funnen på narkolepsigåta

metro · 18 Dec 2013
Uppdaterad 18 Dec 2013

Forskare har funnit en förklaring till varför vissa drabbades av narkolepsi av svininfluensavaccinet. Vaccinet lurade immunförsvaret att attackera de celler i hjärnan som ser till att vi håller oss vakna.

klar

Artikellänk är kopierad

Socialminister Göran Hägglund ställs till svars av drabbade familjer 2011. Emelie Olsson har fått narkolepsin godkänd som en läkemedelsskada efter svininfluensavaccinationen.
Socialminister Göran Hägglund ställs till svars av drabbade familjer 2011. Emelie Olsson har fått narkolepsin godkänd som en läkemedelsskada efter svininfluensavaccinationen.Foto: Janerik Henriksson/TT

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som beror på förlust av de celler som styr hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Cellerna producerar ett protein, hypokretin, som styr regleringen.

Nu har forskare vid Stanford School of Medicine i USA upptäckt att vissa människor har immunceller, T-celler, som kan aktiveras av hypokretin.

►Få vaccinerar sig mot vanlig influensa nu

De har även sett en tydlig koppling till det vaccin som användes i samband med vaccineringen mot den pandemiska influensan 2009. Det innehöll en liten region av ett protein som påminner om de delar av hypokretin som sätter fart på immunförsvaret.

Forskarna tror därför att narkolepsi är en autoimmun sjukdom, det vill säga att det är det egna immunförsvaret som orsakar den, ungefär som diabetes. De tror också att vaccinet lurade kroppen hos dem som drabbades, så att immunförsvaret började bilda celler som inte kunde se skillnad på hypokretin och de delar av influensaviruset som det var tänkt att reagera mot.

Följden blev att de celler i hjärnan som producerar hypokretin attackerades och dödades.

– Vi har länge trott att autoimmuna sjukdomar inte drabbar hjärnan, men det stämmer uppenbarligen inte, säger Emmanuel Mignot vid Stanford.

►Säsongens första fall av svininfluensa

I den aktuella studien, som publiceras i Science Translational Medicine, undersökte forskarna tvillingpar där den ena har narkolepsi, men inte den andra. De kunde då konstatera att alla sjuka tvillingar, men inte de friska, har T-celler som känner igen och reagerar mot hypokretin.

Varför just det vaccin som användes i Sverige orsakade fler narkolepsifall jämfört med andra, vet inte forskarna. Men de tror att Pandemrix orsakade en kraftigare immunreaktion.

Sjukdomen har alltså orsakats av en kombination av vaccinet och en viss genetisk disposition.

– Det låter som en väldigt spännande och viktig studie. Det har funnits misstankar om detta, men det har inte gått att bevisa, säger Nils Feltelius, ansvarig för Läkemedelsverkets uppföljning av narkolepsi.

TT: Hur påverkar denna kunskap en eventuell behandling?

– Man skulle kunna tänka sig en någon form av immunreglerande terapi. Ett problem är dock att symtomen till en början kommer smygande så att mycket av skadan redan är skedd när den väl upptäcks.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro