ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Lösningen på trasiga skärmar kan vara här – nytt material kan rädda din mobil

Evelina Pålsson · 23 Aug 2016
Uppdaterad 27 Okt 2016
Kanske slipper vi den här synen framöver.

Kanske slipper vi den här synen framöver. Foto: IBL/Alamy


Lösningen på krossade smartphoneskärmar kan vara här. Svenska forskare har nämligen tagit fram ett glasmaterial som gör din mobil riktigt tålig.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu kanske vi slipper krossade mobil displayer. Forskare vid Linnéuniversitetet i Växjö och Linköpings Universitet har nämligen tagit fram en ny mikrometertunn film som kan ge hårda ytskikt på smarta mobiler vilket TV4 var först att rapportera om.

► LÄS MER: Så farligt är det att använda mobilen när du kör bil

Filmen läggs ovanpå mobilglaset och kombinationen av de grundämnen som materialet består av gör att det krävs mycket för att materialet ska spricka. Det är en kombination av grundämnena syre, magnesium, kväve och kisel. 

– Då sitter automerna ihop på ett speciellt sätt som gör att det är svårare att separera och skilja dem från varandra och det är det som gör att det krävs högre krafter för att göra någon form av spricka i det här materialet, säger Bo Jonson, professor i glasteknologi vid Linnéuniversitetet till TV4.

När materialet läggs på vanligt fönsterglas blir fönsterglaset upp till tre gånger hårdare än ett obehandlat fönsterglas skriver Linnéuniversitetet i ett pressmeddelande. Det nya glasmaterialet blir därför intressant att använda i exempelvis fordon, smartphones och läsplattor.

► LÄS MER: Nu kan din selfie bli till frimärke

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro