ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lost när det gäller Brexit – här är en snabbguide över vad som hänt

Filip Häggberg · 27 Jun 2016
Uppdaterad 27 Jun 2016
I fredags fick vi resultatet – Storbritannien röstade för att lämna EU.

I fredags fick vi resultatet – Storbritannien röstade för att lämna EU. Foto: TT/Alamy/Montage


Tycker du att det är svårt att hänga med all rapportering om Brexit? Här ger vi dig en kortfattad version över vad som har hänt.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredag 24/6

• Kvällen innan gick britterna till folkomröstning för att avgöra om Storbritannien ​skulle stanna kvar i EU – eller lämna. Resultatet fick vi på midsommaraftonsmorgonen och det blev som bekant det senare, men det var jämnt. 51,9 procent röstade för ett utträde ur EU och 48,1 procent för att stanna kvar.

• Bara några timmar efter att resultatet offentliggjorts meddelar premiärministern David Cameron att han avgår.

• – Britterna har sagt sitt. Jag har sagt att den här omröstningen inte skulle avgöra någon enskild politikers framtid, men jag tror att det här landet behöver ett nytt och fräscht ledarskap, säger David Cameron på en presskonferens, enligt The Guardian.

• Direkt efter att det stod klart att Brexit var ett faktum rasade börserna runt om i världen. Vid stängningen i fredags hade börsen i Tokyo, London och Paris sjunkit med åtta procent och Frankfurtbörsen med närmre tio procent, skriver Dina Pengar

LÄS MER
Experten: Så påverkar Brexit dina sparpengar

Lördag 25/6

• Jonathan Hill, den brittiska EU-kommissionären, avgår från sitt uppdrag. I kommissionen hade han ansvar för finansiell stabilitet och finans- och kapitalmarknaderna. The Guardian skriver att det funnits kritik från flera Europaparlamentariker mot att en britt ska ha ett så stort ansvar när Storbritannien valt att lämna EU.

Söndag 26/6

• Skottland, som hade en majoritet som röstade för att stanna i EU, kan hindra Storbritanniens utträde genom veto. Till BBC säger Skottlands försteminister Nicola Sturgeon att hon kommer att uppmana sina parlamentsledamöter att vägra rösta igenom ett brittiskt utträde.

• Flera parlamentsledamöter i Storbritannien kräver oppositionsledaren Jeremy Corbyns avgång. Detta efter att han sparkat sin utrikestalesperson, Hilary Benn.

LÄS MER
Efter Brexit – svenskarna vill inte lämna EU
klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro