ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lotta Edholm (FP): Tiggarförslaget inte en kostnadsfråga

Karolina Skoglund · 22 Jan 2014
Uppdaterad 22 Jan 2014

Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) och hennes och partikollega Erik Schellers omtalade tiggarförslag har blivit sågat av såväl allianskollegor som opposition. Lotta Edholm står fortfarande fast vid förslaget – men menar att hon blivit missförstådd.

klar

Artikellänk är kopierad

– Den kritik som framkommit tyder på att jag har blivit missförstådd. Jag anser att Stockholm stad gör helt rätt med de projekt vi har för tiggarna. Min tanke är att vi måste hitta sätt att sätta press på Rumänien, säger Lotta Edholm.
– Den kritik som framkommit tyder på att jag har blivit missförstådd. Jag anser att Stockholm stad gör helt rätt med de projekt vi har för tiggarna. Min tanke är att vi måste hitta sätt att sätta press på Rumänien, säger Lotta Edholm.Foto: Urban Brådhe

På tisdagen publicerades en debattartikel i DN undertecknad folkpartisterna Lotta Edholm och Erik Scheller. De föreslog att länder som Rumänien, som har många tiggare i Sverige, själva borde få stå för de socialtjänstkostnader det medför i Sverige. Förslaget kritiserades snabbt, bland annat inom alliansen. Stockholms socialborgarråd Anna König Jerlmyr (M) ansåg att Stockholm själva kan bära kostnaderna för tiggarna och att en nota till Rumänien snarare skulle kunna skapa en konflikt. Även Europaparlamentarikern Kent Johansson (C) var kritisk, som uttryckte att han anser att det är fel att sätta en prislapp på människor. Nu bemöter Lotta Edholm (FP) kritiken.

– Den kritik som framkommit tyder på att jag har blivit missförstådd. Jag anser att Stockholm stad gör helt rätt med de projekt vi har för tiggarna. Min tanke är att vi måste hitta sätt att sätta press på Rumänien, säger hon.

Hon menar att förslaget aldrig handlat om att Sverige inte ska ta det politiska ansvaret för EU-migranterna.

– De tror att jag vill spara pengar på det här sättet men det är inte en kostnadsfråga. Det har aldrig varit en diskussionspunkt att vi inte ska ta det politiska ansvaret. Alla är snarare väldigt bekymrade och jag tror till och med att vi måste avsätta ännu mer pengar framöver.

I debattartikeln skrev Edholm och Scheller bland annat: "Rumänien, inte Sverige och aldrig den enskilda som tigger, ska betala räkningen för att landets socialpolitik på hemmaplan fullständigt havererat". Men att Sverige bara skulle skicka en räkning, utan förvarning till Rumänien, är också en punkt hon anser sig ha blivit missförstådd på.

– Det skulle inte fungera att bara skicka en nota. Jag tror på ett EU-direktiv liknande som det som finns för sjukvård. Om du får sjukvård i Tyskland så är det till exempel inte Tyskland som betalar, utan ditt landsting.

Lotta Edholm betonar att hon att hon fortfarande håller fast vid förslaget som hon och henns partikollega framförde i debattartikeln. 

– Men det finns säkert andra vägar att gå också. Jag anser till exempel att Rumänien och Bulgarien kom med i EU alldeles för lättvindigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro