ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Loui Sand hyllas – efter beslutet: Du är en förebild”

Filip Häggberg · 8 Jan 2019
Uppdaterad 8 Jan 2019
Loui Sand meddelade på Instagram att karriären var över. I podden "Utkast" förklarade stjärnan varför.

Loui Sand meddelade på Instagram att karriären var över. I podden "Utkast" förklarade stjärnan varför. Foto: Adam Ihse/TT


Handbollsstjärnan Loui Sand har ställt sig i kö för att få diagnosen könsdysfori och karriären är över. 26-åringens beslut hyllas i idrotts-Sverige. "Den här kärleken jag fått, det trodde jag aldrig", säger Sand.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var på måndagskvällen som Sand, i podden ”Utkast” där också landslagskollegan Jamina Roberts medverkar, berättade om sitt beslut.

Stjärnan har brutit kontraktet med den franska klubben Fleury och ställt sig i kö för könsdysfori.

– Jag har mått otroligt dåligt den senaste tiden och jag har vetat vad det beror på, vilket på ett sätt har varit skönt. Jag är född i fel kropp. Jag väljer att gå ut med det på mitt egna sätt, med mina egna ord, berättade Sand, som spelat över 100 landskamper för Sverige och vunnit flera SM-guld med Göteborgsklubben Sävehof.

Nu hyllas – och stöttas – 26-åringen stort på sociala medier.

”Tack för showen och att du är en förebild för folk att gå efter exakt det de själva vill ha”, skriver den landslagsmeriterade fotbollsanfallaren Kristoffer Peterson på Instagram.

”Du är en förebild! Världens bästa Loui. Fyfan vad du är bra! Så stolt!”, skriver fotbollsprofilen Anton Hysén.

Sveriges tidigare förbundskapten i handboll på damsidan, Per Johansson, skriver ”Finaste Loui” på Twitter.

Socialministern Annika Strandhäll (S) ville också visa sin uppskattning. ”Lycka till med allt som ligger framför dig. Modigt och betydelsefullt att du är så öppen”.

Flera av Sands landslagskollegor, bland annat Linn Blohm, Johanna Ahlm och Hanna Blomstrand, har kommenterat med hjärtan.

– All kärlek jag fått på Instagram och Facebook, privata meddelanden och vanliga meddelanden, det är helt obeskrivligt. Den här kärleken jag fått, det trodde jag aldrig. Jag blir jätteglad, det går inte att beskriva, säger Sand till SVT Sport.

pil
Det här är könsdysfori

En person med könsdysfori lider av att kroppen inte överensstämmer med den upplevda könsidentiteten och kan därför ha en önskan om könsbekräftande behandling.

För att erbjudas behandling inom den offentliga sjukvården krävs en medicinsk diagnos. För att fastställa en diagnos krävs en utredning vid något av de specialiserade teamen för könsdysfori i Sverige. Efter utredning tas ställning kring eventuell könsbekräftande behandling.

Källa: Källa: 1177 Vårdguiden 

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro