ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lova, 6, frågade Reinfeldt om socker i maten – här är försvaret

Josefin Svenberg · 16 Dec 2013
Uppdaterad 16 Dec 2013
Lovas brev till statsministern.

Lovas brev till statsministern.


Sexåriga Lova skrev till Fredrik Reinfeldt (M) och protesterade mot att mat ofta innehåller mycket socker. Statsministerns kansli försvarar det med att maten kan smaka bättre om den är söt.

klar

Artikellänk är kopierad

Svaret till Lova från Reinfeldts kansli.
Svaret till Lova från Reinfeldts kansli.
När Lovas mamma inte ville köpa flingorna som Lova ville ha, då de innehöll för mycket socker, tog Lova saken i egna händer och skrev till statsministern.
När Lovas mamma inte ville köpa flingorna som Lova ville ha, då de innehöll för mycket socker, tog Lova saken i egna händer och skrev till statsministern.

I oktober fick statsminister Fredrik Reinfeldt (M) brev från Lova, 6 år, som frågade varför det är så mycket socker i maten. Lova tyckte att det var dumt eftersom man kan bli sjuk och få hål i tänderna av socker.

Nu har hon fått svar från statsministerns kansli, som förklarar att ”vi människor ofta kan uppleva att maten smakar bättre om den är söt”. Vidare skriver statsrådsberedningen att alla företag är skyldiga att redovisa innehållsförteckning på sina produkter så att kunden ska kunna se hur mycket socker de innehåller. De tipsar även Lova om att inte äta så mycket godis och kakor, utan istället välja en frukt eller grönsak.

– Snacka om att idiotförklara folk. De lägger ansvaret på individen istället för att ta tag i saken och lagstifta om det, säger Lovas mamma till Metro.

Hon berättar att Lova skrev till statsministern sedan familjen inte köpte de chokladflingor som Lova ville ha, eftersom de innehöll för mycket socker.

– Jag tittade på innehållsförteckningen när vi var i butiken och såg att de innehöll 25 gram socker per 100 gram, så jag sa att ”de här köper vi definitivt inte”.  Då blev Lova arg och sa att hon skulle skriva till statsministern. Så hon fick göra det – och fick ett riktigt skitsvar.

Vad tycker Lova själv om svaret hon fick på sitt brev?

– Hon frågade mig ”Vad menar de egentligen?”. Jag fick förklara att statsministern inte kommer göra någonting åt att det är så mycket socker i maten, utan att flingorna kommer vara så även i fortsättningen – och att vi därmed inte kommer köpa dem. Så hon blev jätteledsen, säger Lovas mamma till Metro.

LÄS ÄVEN:Oro över klimatet och flyktingar som torteras – här är barnens brev till statsministern

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro