ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lovade att döda tusentals kriminella – nu har polis skjutit ihjäl 200

Hugo Ewald · 18 Jul 2016
Uppdaterad 18 Jul 2016
Enligt Duterte kommer Filippinerna bli en drogstat om inte tusentals kriminella mördas.

Enligt Duterte kommer Filippinerna bli en drogstat om inte tusentals kriminella mördas. Foto: Ap/TT/Aaron Favila


Den 30 juli tillträdde Rodrigo Duterte som Filippinerna nya president med löften om att bland annat mörda kriminella. Sedan dess har minst 200 missbrukare och drogförsäljare mördats av polisen som börjat agera under devisen "skjut först, fråga senare".

klar

Artikellänk är kopierad

När den före detta Davao-borgmästaren Rodrigo Duterte valdes till Filippinernas president den 10 maj valdes han under en kontroversiell plattform. Duterte har lovat att utrota brottsligheten, korruptionen och fattigdomen i landet – bland annat genom att låta polisen mörda kriminella. När han officiellt svors in som president den 30 juni upprepade han det löftet, och uppmanade polis och civila att mörda misstänkta missbrukare och langare. – Gå och döda dem själva för det skulle vara för smärtsamt för deras familj att göra det, sa han bland annat.► LÄS MER: Våldtäktsskämtar och vill mörda kriminella – blir ny president Bara fyra dagar senare ska åtminstone 45 personer med påstådda länkar till drogsmuggling ha mördats, enligt Al Jazeera som hänvisar till Filipinska myndigheter. I skrivande stund, två veckor senare, ska åtminstone 200 personer ha mördats. Över 60 000 drogmissbrukare har skrivit in sig själva för rehabilitering för att undvika att mördas av polisen. Filippinerna har enligt USA:s utrikesdepartement den högsta graden av metamfetaminmissbruk i hela Östasien, ungefär 2,1 procent av landets medborgare mellan 16 och 64 år sägs använda drogen. Enligt Duterte är landets drogproblem en fråga om säkerhet och korruption. – Förstör ni mitt land kommer jag döda dig. Förstör ni våra barn kommer jag döda er. Och frågar någon, inklusive FN:s kommission för mänskliga rättigheter, så känner jag er inte, sa han i ett tal för några dagar sedan enligt ABC news. Polisen uppmanas att skjuta först och fråga senare, och Duterte har kritiserats hårt av människorättsorganisationer för att inte låta misstänkta drogmissbrukare stå inför rätten innan de mördas. När Duterte under fredagen medverkade i en tv-intervju samtidigt som en fillipinsk affärsman som enligt Duterte är en av landets ledande knarkkungar sa Duterte till mannen att han skulle avrätta honom. – Presidenten och hans underordnade måste komma ihåg att den anklagade har rätt till en rättvis process i en självständig domstol, oavsett hur hårt brottet är, säger människorättsjuristen Azadeh Shahshahani till Al-Jazeera.

► LÄS MER: Presidentkandidatens löfte: mörda tusentals brottslingar och sedan benåda sig själv

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro