ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Love, 19, fick vänta på vård i flera dagar: Det här är en katastrof

Evelina Pålsson · 10 Feb 2016
Uppdaterad 10 Feb 2016
Love tillsammans med sin assistent Nils och mamma Jessica.

Love tillsammans med sin assistent Nils och mamma Jessica. Foto: Privat


På grund av sin sjukdom har 19-årige Love sondmatats sedan födseln. I fredags gick sonden sönder och Love började kräkas men han fick vård först efter helgen. "Det är fruktansvärt", säger hans mamma.

klar

Artikellänk är kopierad

Love Molin föddes med en mitokondriell sjukdom vilket innebär att hans celler inte kan omvandla mat till energi. Sjukdomen har orsakat honom stora funktionsnedsättningar och han har sondmatats sedan födseln.

Sonden går ofta sönder så när Love började kräkas i fredags kväll förstod hans mamma direkt vad som hade hänt. Tidigare har det aldrig varit något problem att få sonden utbytt men efter att ha spenderat hela lördagen på akuten fick Love beskedet att inget kunde göras.

– Det fanns ingen apparatur, kompetens och bemanning, säger hans mamma Jessica Molin.

► LÄS MER: Hon får mest vård – han får dyrast

”Det finns flera olika typer av sonder där vissa sonder är tekniskt svårare att lägga in. För att minimera risk för komplikationer väljer vi därför ibland att vänta med sondinläggningen av denna typ av sonder till en vardag då den personal som är mest van vid denna typ av ingrepp inte alltid finns på plats helgtid” skriver Magnus Johansson, verksamhetschef på akutkliniken vid Huddinge Karolinska Universitetssjukhus, i ett mejl till Metro.

Först på måndag eftermiddag kunde sonden fixas och under tiden fick Love leva på dropp. Nu vill Love att sättet han behandlats på uppmärksammas och en anmälan till IVO och patientskadenämnden har gjorts.

– Love mår inte bra. Det här kommer att ha konsekvenser för honom i flera veckor framöver. Det här är en katastrof för Love, säger Jessica.

► LÄS MER: Läkare vill neka rökare dyr vård

Enligt henne kommer Love under de kommande veckorna lida av muskelsvaghet, trötthet, illamående, huvudvärk och ha jobbigt med andningen.

– Jag känner mig ledsen och fruktansvärt uppgiven över att det ska vara på det här sättet, säger Jessica.

Tidigare kunde familjen själva byta ut Loves sond eftersom den gick genom magsäcken. Men för ett år sedan blev hans magsäck förlamad och Love fick en sond som går genom tunntarmen vilket gör att läkare måste sätta in och byta sonden med hjälp av röntgen.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro