ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Lucys val: Här intervjuar Lucy, 7, Stefan Löfven – och lär honom att shuffla

Siri Amram · 26 Apr 2018
Uppdaterad 11 Jun 2019

Har Stefan Löfven stulit något någon gång? Och ger han pengar till människor som tigger? Varje vecka intervjuar sjuåriga Lucy en av partiledarna från riksdagen. Först ut att svara på Lucys tuffa frågor är statsminister Stefan Löfven.

klar

Artikellänk är kopierad

Här är några av frågorna Lucy ställde:

Hur mycket pengar har du?– Hur mycket pengar jag har? Det är nog min ensak. Jag tjänar så pass bra att jag har det ganska bra. I förhållande till många andra så har jag det väldigt bra.

Är du rik?– Nej, jag tror inte man kan säga rik. Jag är inte miljonär. Det är jag inte, men jag har det bättre än vad många andra har.

Vad är en rasist?– En rasist är en som inte tycker att alla människor har samma värde. Att inte människor som har olika hudfärg till exempel har samma värde. Och det tycker jag är mycket, mycket fel.

Varför finns det rasister?– Jag tror att en del är rädda.

För vem?– Jag tror att man är rädd för det som inte är likadant som en själv. Det tror jag är en del av förklaringen. Inte hela förklaringen.

Har du sett rasister?Ja, jag har sett rasister.

Men vad kan du göra när du ser rasister?– Det är en bra fråga. Vi behöver alla hjälpas åt och säga ifrån om vi hör något rasistiskt.

Får du bestämma vilka kläder du ska ha på dig?Ja, det får jag och det vill jag. Jag tycker om att bestämma vad jag ska ha på mig.

Vilka kläder gillar du?– På överkroppen vill jag gärna ha skjorta. Sen vanliga chinos eller ibland jeans.

Jag förstår inte vad chinos är.– Det är inte jeans, men det är inte en finbyxa. Någonting mittemellan jeans och en finbyxa kanske man kan säga.

Vad tycker du om att människor tigger?Jag tycker det är hemskt att man ska behöva tigga. Jag tycker att ingen ska behöva tigga. Man ska kunna ha mat och tak över huvudet utan att behöva tigga. Så här gäller det att hjälpa människor bort från tiggeriet.

Ja, men hur ska ni göra för att hjälpa dem?– Många av de människor som tigger i Sverige kommer till exempel från Rumänien och Bulgarien. Då vill vi hjälpa dem att ha bra liv hemma så att man inte behöver åka ifrån sitt eget land hit till Sverige för att sitta och tigga.

Ger du pengar till tiggare?–Inte till de som tigger men däremot så ger jag pengar till de som hjälper människor som måste tigga. För att tillexempel se till att man kan jobba i sitt eget hemland. Och att barnen får möjlighet till skola eller förskola. Sådana pengar ger jag.

Men tänk om de inte kan hjälpa.– Jo, men det pågår just nu. Men det behöver göras mer. För det är för många fortfarande som måste tigga så vi behöver göra mycket mer för att hjälpa de människorna.

Varför finns det tjuvar?– Oj, en del är fattiga så de stjäl för att de inte har något annat. Och en del har helt enkelt kommit fel i livet.

Har du tjuvat något någon gång?– Nej, jag har inte tjuvat.

Hur ska du stoppa tjuvarna?– Vi ska ha fler poliser till att börja med och så måste vi se till att fler…

 (Lucy blåser i pipan)

Jag vet redan det, att man behöver fler poliser. Men hur ska man hitta fler poliser?– Det anställs fler poliser. Och just nu utbildas fler poliser. Nu utbildas det dubbelt så många som för bara några år sen.

pil
LUCYS VAL

I Lucys val intervjuar sjuåriga Lucy alla Sveriges partiledare som sitter i riksdagen. Frågorna är framtagna av Lucy och andra barn tillsammans med Metros redaktion. Om Lucy tycker att partiledaren är svår att förstå eller långtråkig får hon blåsa i sin visselpipa.

klar

Artikellänk är kopierad

Siri Amram
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro