ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lukas Graham efter succén med 7 years”: ”Förändrade mitt liv”

Natalie Demirian · 2 Dec 2018
Uppdaterad 2 Dec 2018
Lukas Forchhammer och med sitt band Lukas Graham.

Lukas Forchhammer och med sitt band Lukas Graham. Foto: Getty Images


Tre år efter världshiten 7 years” är Lukas Graham tillbaka med ny musik. För Metro berättar artisten om hur låten om hans bortgångne pappa förändrade hans liv, hur det känns att äntligen vara pappa själv och varför han skriver så personliga låttexter.

klar

Artikellänk är kopierad

Lukas heter egentligen Lukas Forchhammer i efternamn. Graham var hans pappas efternamn, och blev också namnet på Lukas Forchhammer band, som också består av Mark Falgren och Magnus Larsson.

”7 years” handlar om Lukas Forchhammers bortgångne pappa och har i skrivande stund fler än 900 miljoner lyssningar på Spotify, drygt 750 miljoner visningar på Youtube och gav bandet två amerikanska Grammy-nomineringar.

Succélåten låg etta på flera länders singellistor och tvåa på amerikanska Billboard-listan när den släpptes för tre år sedan.

– Om jag skulle nämna tre låtar som har förändrade mitt liv så skulle jag säga ”The continuing story of Bungalow Bill” med The Beatles, ”The watcher” med Dr. Dre och ”7 years”. Det är på grund av den låten som vi blev kända i världen, innan dess var vi mest kända hemma i Danmark, i Norge och i Tyskland. Nu gör vi intervjuer i Sverige, Frankrike, England, USA … det betyder mycket för mig att den låten kom ut.

Nu är Lukas Graham tillbaka med ett nytt album, ”3 (The purple album)” och hitsingeln ”Love someone”, som släpptes för tre månader sedan har snart 100 miljoner lyssningar på Spotify.

Låten handlar om Lukas Forchhammers fru och hans tvååriga dotter Viola, som han försöker ta med sig på turné så mycket som möjligt i den mån det går.

– Jag har alltid velat bli pappa. När jag pratar om barn med mina vänner nu när jag har ett barn så säger de alltid det, att ”du har ju alltid velat ha barn”. De säger också att jag är en bättre pappa än vad de trodde att jag skulle bli, jag vet inte om det är en komplimang eller inte! När jag frågade en av dem vad han menade så sa han ”jag visste att du skulle bli en bra pappa, men du är en jättebra pappa”. Då är det en komplimang, antar jag!

Alla hans låtar är mer eller mindre personliga.

– Jag tycker att det finns en styrka och en ärlighet i den sårbarheten man visar upp. Jag sjunger om mina vänner som är i fängelse, jag sjunger om att röka gräs och att dricka, om min pappas död, om min vän som begick självmord. Skvallerpressen kan inte komma åt mig, allting finns redan i låtarna.

Lukas Forchhammer växte upp i Christiania i Köpenhamn, och bor i dag precis utanför området. Musiken har alltid varit en stor del av hans liv.

– Jag har alltid sjungit och gick med i en körskola när jag var åtta år gammal. När jag var tonåring sa jag att jag ville skriva låtar eller bli advokat. Sedan, när jag var 20 år gammal, var jag i Sydamerika och skrev låtar. Det var då jag verkligen insåg att jag ville ha ett band och att jag ville att musiken skulle vara mitt liv, mer än bara som en hobby.

Efter succén med ”7 years”, som gjorde att bandet kunde turnera världen över, kände han ingen stress över att snabbt få ut ett nytt album för att rida på framgångsvågen.

– Det är för att jag tror att bra musik alltid kommer att vinna, så jag ville lägga ner tid på låtarna, så att jag älskar dem. Vi är oftast nio personer som bestämmer om en låt är bra nog. Om vi alla håller med så tänker vi att de flesta andra kommer att hålla med också. Men man vet aldrig när man ska släppa en låt om någon ens kommer att gilla den, det är alltid en stor risk.

pil
Lukas Graham

Ålder: 30 år gammal.

Bor: I Köpenhamn, Danmark.

Familj: Fru och dottern Viola.

Gör: Artist, är frontman och sångare i bandet Lukas Graham.

Aktuell: Med bandets album ”3 (The purple album)” som släpptes i slutet på oktober. I vår väntar en ny turné i Europa och i USA.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro