ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lukt och hög musik – det här stör vi oss på i kollektivtrafiken

· 22 Jan 2016
Uppdaterad 22 Jan 2016
Mats Danielsson, etikettexpert, tror att så länge vi alla bara tänker på varandra så kan irritationen hållas nere.

Mats Danielsson, etikettexpert, tror att så länge vi alla bara tänker på varandra så kan irritationen hållas nere. Foto: TT/Maria Halvarsson


Kollektivtrafikens vett och etikett kanske inte alla är överens om, men etikettexperten Mats Danielsson har råd för hur vi kan samsas på våra pendlingssträckor.

klar

Artikellänk är kopierad

I en undersökning gjord av Yougov, på uppdrag av Metro, uppger svenskarna att de i kollektivtrafiken stör sig på när någon annan pratar högt i mobilen, har fötterna på sätet eller luktar illa på bussen. De förstnämnda går enkelt att ändra, men vad gör man när det handlar om något ytterst personligt så som hygien?

– Det finns inte en chans i världen att man påtalar dålig hygien. Du kan ju inte be en människa på bussen kliva av. Sedan tror jag problemet är att vissa vuxna dränker sig i för mycket parfym, och god etikett är att inte göra det, menar experten Mats Danielsson.

►LÄS MER: Vett och etikett – det här bör du inte göra bland folk

Och övriga störningsmoment, vad kan man göra åt dem?

– Vett och etikett innebär att man vänligt säger ifrån, men de flesta av oss tycker det är jobbigt så det händer inte ofta ändå. Man behöver inte vara en ”Ove” under en kortare resa, då blir man bara en tjurig gubbe och ingen lyssnar på en ändå. Ska man åka längre kan  det räcka långt med en vänlig ton och ett ”skulle du kunna...”. Jag vet att Magdalena Ribbing säger att man ska säga ifrån, men personligen så tror jag att vi ändå inte vill ha den konflikten.

Något som också kan vara ett stort irritationsmoment är när det vankas avstigning. Hur gör man för att vara trevlig där?

– Enklast är att rätta sig i ledet och gå av, behöver någon hjälp så hjälper man självklart. Rusa inte över någon, folk kan verka ha förtvivlat bråttom ibland, säger Mats.

►LÄS MER: Vett och etikett – så ska du reagera om du får en julklapp du inte vill ha

Att resa sig från sätet för någon annan är också viktigt för vissa enligt undersökningen. När det gäller gamla, gravida eller personer med synliga funktionshinder är många snabba på att ge upp sin plats. Men undersökningen visar att inte lika många ger upp sin plats för en vuxen i sällskap av ett litet barn. Mats anser att det inte finns någon uttalad etikettsregel kring vem man reser sig för eller inte, men god ton är att låta de som behöver ta ens plats.

– Det är en balansgång eftersom kollektivtrafik handlar ofta om så korta stunder. Människor med minsta hyfs och stil kommer att erbjuda en plats om de anser att det behövs, tror Mats Danielsson.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro