ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lunarstorm delade ut kändisar till talanger

Josefin Michanek · 14 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

LUNARTALANGER Tobias Öberg från Luleå brinner för matlagning och drömmer om att i bli stjärnkock. I går träffade han för första gången sin blivande mentor - Årets kock Tommy Myllymäki, till vardags på Pontus by the Sea i Stockholm.

– Det är otroligt spännande och jag hoppas det här ska hjälpa mig att nå mitt mål, säger 19-åringen, som just nu lagar mat i lumpen.

Åtta unga talanger från norr till söder, aktiva inom vitt skilda områden – från hip-hop till friidrott- har valts ut att delta i programmet LunarTalents.

En framstående person på respektive område kommer under ett år att agera mentorer till ungdomarna som är mellan 15 och 25 år. Tanken är att mentorerna ska svara på frågor och bidra med inspiration och kontakter.

– Vuxenvärlden måste bli bättre på att nätverka med ungdomsvärlden och släppa in dem i sina kontaktnät. Vi vill ge engagerade ungdomar möjlighet att komma vidare inom sitt intresseområde, säger Mikko Ollinen, vd för LunarStorm.

Dessutom får varje talang 12 000 kronor att använda till att utvecklas inom sitt område. Vad Tobias Öberg ska lägga pengarna på har han ännu inte bestämt – men han får snabbt tips av sin mentor. – Ut och ät! Lägg pengarna på de bästa restaurangerna, då lär du dig mycket, säger Tommy Myllymäki.

Årets kock ser det som självklart att ställa upp för yngre som vill in i branschen och agerar gärna mentor, ett arbete som sker helt ideellt.

En gång i månaden kommer Tobias och Robert att hålla kontakten. Minst. Och redan finns planer för framtiden.– Som restaurangchef har jag stor möjlighet att påverka och vi har redan pratat om praktik för Tobias i sommar, säger Tommy Myllymäki.

Vad hoppas du få ut av din mentor?

Sipan Cakir, 18 år, Örebro. Talang: Musik Mentor: Timbuktu, musiker – Inspiration. Jag hoppas han kan bli lite som en storebror som jag kan bolla idéer med. Men jag kommer nog få lite av en kändischock när vi träffas första gången. Sanna Esping, 20 år, Mantorp Talang: Hästhoppning Mentor: Malin Baryard, ryttarina – Jag har massor med frågor och hoppas att hon kan lära mig hur hon gjort för att lyckas så bra. Hon är ju duktiga på mer än att rida och driver till exempel en restaurang också. Linn Stålberg, 17 år, Leksand Talang: Foto Mentor. Jens Assur, fotograf och filmare – Att han kan ge mig en inblick i arbetslivet och lära mig sånt jag inte kan lära mig i skolan.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Michanek
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro