ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lund kan få Europas nya superaccelerator

Anders Frick · 24 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Professor Colin Carlile är mycket nöjd över att Lund blir platsen för Europas kraftfullaste neutronforskningsanläggning. 

Professor Colin Carlile är mycket nöjd över att Lund blir platsen för Europas kraftfullaste neutronforskningsanläggning.  Foto: Anders Frick


klar

Artikellänk är kopierad

PARTIKLAR. Europeisk neutronforskning ska bli världsledande, och Lund i Skåne är en av huvudkandidaterna för en ny forskningsanläggning, som kallas för ESS.ESS betyder European Spallation Source och kan liknas vid ett mikroskop, men i stället för ljus använder man sig av neutroner för att lysa igenom ett material för att få information om hur det är uppbyggt.

En del äldre neutronkällor i Europa har 30-40 år på nacken och kan inte hållas igång hur länge som helst. Att det behövs en ny anläggning står därför helt klart, och den kommer att bli världens mest kraftfulla. Nu är bara frågan var den ska byggas, och bland de främsta konkurrenterna finns Ungern och Spanien.

Colin Carlile är en av världens främsta neutronforskare. Han har lämnat Institut Laue-Langevin utanför Grenoble i Frankrike, för att istället bli föreståndare för det som ska bli ESS i Lund. Han är lyrisk över valet av Lund som huvudkandidat.– Förutom att Lund är ett väldigt vackert ställe så pratar väldigt stor andel av befolkningen här är duktiga på engelska. Det är viktiga faktorer, när det dyker upp hundratals utländska forskare, säger Colin Carlile.

Rent ekonomiskt så kommer anläggningen att kosta ungefär 12 miljarder kronor att bygga. Regeringen har utlovat att stå för 30 procent av kostnaden.Anläggningen kommer att använda lika mycket energi som ett medelstort pappersbruk, och en del av det material som används i anläggningen blir radioaktivt. Det har gjort att projektet inte är helt oomstritt. Men professorn är inte orolig för problem med strålning eller hög energiförbrukning.– Riskerna med ESS kommer att tas väl omhand, och alla kommer att ha möjligheter att få svar på sina frågor, säger Colin Carlile

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Frick
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro