ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lundin knoppar av sig

TT · 22 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

OLJA. Lundin Petroleum tänker knoppa av bolagets verksamhet i Norge och Storbritannien till ett nybildat norskt bolag, Viking Oil and Gas. Bolaget ska noteras på Oslobörsen.

Allmänheten erbjuds att teckna aktier motsvarande 50,1 procent av aktierna i Viking, till en kurs som senare kommer att fastställas. Lundin Petroleum kvarstår som ägare av resten av aktierna, skriver bolaget i ett pressmeddelande.Börsnoteringen väntas vara genomförd före utgången av andra kvartalet i år.Lundin Petroleum tänker överföra merparten av försäljningslikviden från aktierna i Viking till sina aktieägare."Tidpunkten och formen för denna överföring kommer att bero på storleken av och tidpunkten för erbjudandet och börsnoteringen. Viking kommer inte att erhålla några medel från erbjudandet", skriver bolaget.

"Viking är väl positionerat för att ta tillvara de tillväxtmöjligheter som finns på de norska och brittiska kontinentalsocklarna", skriver Lundin Petroleum vidare.Det nya bolaget bedöms också bli ett av de största oberoende norska olje- och gasbolagen noterade på Oslobörsen efter Statoil/Norsk Hydro i relation till produktion och reserver i Nordsjön.Viking kommer att ha sitt huvudkontor i Oslo samt kontor i skotska Aberdeen. Torstein Sanness, för närvarande chef för Lundin Petroleums verksamhet på den norska kontinentalsockeln, kommer att utses till vd i Viking.Lundin Petroleums aktie hade vid lunchtid stigit med 4,2 procent till 81:50 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro