ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lundsberg: Yngre elever var "slavar" åt äldre

Anders Göransson · 5 Sep 2013
Uppdaterad 5 Sep 2013

Slavliknande förhållanden, misshandel, grova kränkningar. Skolinspektionens rapporter stärker bilden av pennalism på Lundsberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Det är Dagens Nyheter som har gått igenom närmare 1 700 sidor av aldrig tidigare offentliggjorda rapporter som Skolinspektionen under flera år sammanställt från nyligen stängda riksinternatet Lundsberg. Och berättelserna från elever och personal tyder på att de äldre eleverna har upprätthållit rena skräckväldet över de yngre.

Det är framförallt allt på vissa av skolans elevhem som det förekommit att de äldre eleverna, treorna, använt våld och tvång mot de yngre, som de ska ha kallat för "slavar" eller "tarmar".

En anställd berättade 2011 att "det pågår systematiska kränkningar på elevhemmet…för att få de unga eleverna att infoga sig i ett system där eleverna i tredje året bestämmer" De yngre eleverna ska ha förmåtts utföra tjänster åt de äldre, som att springa ärenden och stryka deras skjortor.

En elev har berättat om hur fyra tredjeårselever gick in hos en yngre elev på natten och misshandlade denne, samtidigt som de lät offrets rumskamrats se på. Syftet skulle vara att se till att skräcken skulle sprida sig till övriga yngre elever.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro