ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lungcancer har blivit en ny kvinnosjukdom

Ann Hagman · 5 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

1,3 miljoner människor är drabbade av lungcancer och för första gången är det vanligare att en kvinna drabbas av cancer i lungorna än av bröstcancer. I dag är 1,3 miljoner människor drabbade av lungcancer. 1,2 miljoner kommer att dö. Cancerformen ökar främst bland kvinnor och forskarna försöker nu få fram ett vaccin.– Vi är många som arbetar med att ta fram ett vaccin mot lungcancer. Jag hoppas att det kan vara färdigt om tre år, säger Roger Henriksson, professor i Umeå.

Det är första gången som fler kvinnor drabbas av lungcancer än av bröstcancer. Bland 1 501 kvinnor som fick lungcancer i Sverige 2005 var orsaken till 90 procent tobaksrökning.I dag är det en större andel kvinnor än män som röker.– Det finns så mycket att göra och överst på agendan står tobaksprevention, säger Bengt Westermark, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.

Dödligheten av lungcancer är 85 procent. Av den som drabbas av bröstcancer avlider 15 procent.– 2030 kommer vi att ha 25 miljoner nya cancerfall och 16 miljoner kommer att dö, säger Roger Henriksson.

Catarina Fylking drabbades av lungcancer i mars förra året. Hon hade då rökt hela sitt vuxna liv. Orsaken till lungcancer är till 90 procent rökning – och i dag är de flesta rökare kvinnor.
Catarina Fylking drabbades av lungcancer i mars förra året. Hon hade då rökt hela sitt vuxna liv. Orsaken till lungcancer är till 90 procent rökning – och i dag är de flesta rökare kvinnor.Foto: Henry Lundholm

Catarinas cancer kan inte opereras

Catarina Fylking, 64, fick diagnosen lungcancer i mars förra året.– Det är inte så konstigt att fler kvinnor drabbas när kvinnor tar över manliga livs-mönster, säger hon.Catarina Fylking har rökt hela sitt vuxna liv.– Jag hade dragits med infektioner i ett halvår och misstänkte det värsta. Då slutade jag också röka.

Gick det bra?– De hjälpmedel som finns är dåliga. Sedan hittade jag boken ”Äntligen ickerökare”, och kunde sluta direkt.

Nu behandlas Catarina med läkemedlet Avestin, som är nytt inom behandlingen av lungcancer i Sverige.– Jag har en typ av cancer som inte går att operera. Avestin går på cellerna. Hittills har det sett bra ut och jag har varit så lyckligt lottad att jag inte har mått dåligt av cellgifterna heller.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro