ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lurad på halv miljon – polisen varnar för nya Nigeriabreven”

Niklas Wennergren · 5 Jan 2016
Uppdaterad 5 Jan 2016
Så här ser bedrägeribrevet ut.

Så här ser bedrägeribrevet ut. Foto: Polisen/Alamy


Flera personer från hela landet utsatta för det nya bedrägeriförsöket.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen har den senaste tiden blivit kontaktad av flera personer angående något som kallas ”Florida lottery”. De utsatta har i ett brev lovats en vinst på 800 000 dollar – trots att de inte har deltagit i något lotteri. För att ta del av drömvinsten uppmanas brevets mottagare att först betala en mindre avgift. Betalar man följer snart fler uppmaningar till betalningar.

►LÄS MER: Kontokortsbedrägerier ökar kraftigt

– I början ska man bara betala någon mindre summa och sedan måste det ”skattas för” och då ska man betala en summa till och betalar du den så kommer de på nya saker som måste skjutas till för att du ska få dina pengar, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

På det viset har en bland annat äldre man i Sverige lurats att betala nästan en halv miljon kronor till personerna bakom bedrägeriet. Och han är inte ensam. Enligt Jan Olsson är det varje år många tiotal som går på liknande bedrägeri och betalar. I värsta fall har han hört talas om folk som lurats på uppemot sex miljoner kronor.

►LÄS MER: Bedragarnas nya knep – varnar för bedragare

Därför delar polisen nu ett exempel på hur ett bedrägeribrev kan se ut på sin Facebook-sida och uppmanar alla att tänka efter en extra gång när något verkar för bra för att vara sant.

– Det är naturligtvis ingen som ger bort pengar på nätet, så är det ju. Utan där måste man fundera. Har du inte varit med i ett lotteri kan du ju inte heller vinna. Och har du ingen avlägsen släkting i Afrika som har dött och du har fått ärva 800 miljarder dollar. Ja, då är det bedrägeri helt enkelt, säger Jan Olsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Wennergren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro