ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lurade till sig 300 000 kronor från byggföretag

Sebastian Chaaban · 31 Okt 2013
Uppdaterad 1 Nov 2013
Knappt 300 000 kronor dök plötsligt upp på studentens konto, pengar som stulits från ett byggföretag.  

Knappt 300 000 kronor dök plötsligt upp på studentens konto, pengar som stulits från ett byggföretag.   Foto: TT Bild


Från knappt två hundralappar till 300 000 kronor på kontot. Men pengarna hade stulits genom att smitta ett företags datorer med virus. Nu döms en ung student för penninghäleri.

klar

Artikellänk är kopierad

När en av de anställda på byggföretaget skulle logga in på internetbanken dök det plötsligt upp en ruta på skärmen om att säkerhetssystemet på datorn behövde uppdateras.

Den anställde klickade ja.

Några dagar senare upptäckte personen att 300 000 kronor försvunnit från företaget och förts över till studentens konto.

– Han har tagit emot pengar på sitt konto, pengar som då ursprungligen kommer från ett bedrägeri. Man kan förenklat säga att han fungerat som en målvakt som tagit emot pengar, säger åklagaren Karin Lindkvist.

Företagets dator hade smittas med en trojan, som gjorde att bedragarna fick tillgång till företagets konto på internetbanken.

Åklagaren tror inte att den unge studenten från Stockholm ligger bakom själva bedrägeriet, men att han upplät sitt konto till överföringen.

Studenten berättar i förhör med polisen hur några män hade lovat honom ett jobb, om de bara fick föra över lite pengar på hans konto.

De förde då över de 300 000 kronorna och tvingade sedan honom att ta ut dem samt att köpa datorer och mobiltelefoner för pengarna.

Studenten döms nu för penninghäleri och till att betala tillbaka hela beloppet på 300 000 kronor till Åtvidabergs sparbank, där företaget hade sitt konto.

I våras hade Swedbank, som driver internetbanken, problem med att kunder råkade ut för trojaner och blev av med pengar.

– Ett tiotal av Swedbanks kunder hade fått in skadlig kod i sina datorer. Trojanen infekterade datorn med virus som innebar att bedragarna kunde komma åt kundens inloggningsuppgifter till internetbanken. I dagsläget har vi dock inga tecken på att det är ett pågående problem, säger Anna Sundblad, presschef på Swedbank.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro