ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lurade unga inbrottstjuvar i dödsfälla – bandade morden

Leif Oldenburg · 3 Maj 2014
Uppdaterad 3 Maj 2014

Byron Smith satte sig i en fåtölj i ett mörkt hörn, ställde fram lite snacks, laddade två pistoler, knäppte igång bandspelaren och väntade på inbrottstjuvar. Några timmar senare sköt han två tonåringar till döds.

klar

Artikellänk är kopierad

Det som hände i Byron Smiths hus i Little Falls på natten den 22 november 2012 har delat den lilla staden och hela Minnesota i två läger.

Enligt delstatens lagar har alla rätt att försvara sina hem mot inkräktare – med dödligt våld om så är nödvändigt. Men frågan är om Byron Smith skyddade sitt hem eller medvetet var ute efter att döda.

Det tyngsta beviset under rättegången var hans egen bandupptagning. Där hörs tydligt hur ett fönster krossas. Efter en kort stund avlossas flera skott. På golvet ligger 17-åriga Nick Brady svårt skadad. Han jämrar sig och ytterligare två skott avlossas.

– Du är död, väser Byron Smith.

Samtidigt hörs 18-åriga Haile Kifer viska:

– Nick?

Byron Smith ber om ursäktar för att pistolen krånglar. Sedan skjuter han fyra skott mot flickan och säger:

– Nu dör du.

En sista skott avlossas – sedan blir allt tyst.

Under rättegången hänvisade Byrons Smiths försvarare till delstatens lagar om rätten att försvara sitt eget hem. Men mycket talade emot hans klient, som bland annat hade flyttat sin bil från uppfarten för att ge intryck av att huset stod tomt.

– På bandinspelningen framgår det klart att Smith sköt för att han ville det, inte för att han måste. Och då handlar det inte om självförsvar, säger kriminologiprofessorn Ted Sampsell–Jones till Daily News.

Efter tre timmars överläggning kom juryn kom fram till att de första skotten var att betrakta som mord av andra graden, en mildare brottsrubricering. Däremot var resterande skott att bedöma som mord av första graden och Smith dömdes till livstids fängelse för två fall av överlagt mord.

– Bandinspelningen övertygade mig om att det var en störd person vi hade att göra med, säger jurymedlemmen Wes Hatlestad till Daily News.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro