ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lurades på 170 000 i unikt bedrägeri

Fredrik Beckman · 4 Okt 2013
Uppdaterad 4 Okt 2013
En 38-årig man åtalas vid Göteborgs tingsrätt för det unika bedrägeriet. Polisen misstänker att han hade en okänd kumpan. 

En 38-årig man åtalas vid Göteborgs tingsrätt för det unika bedrägeriet. Polisen misstänker att han hade en okänd kumpan.  Foto: Polisen


Bedragarnas nya teknik: Mailar först bankkunder och utger sig för att vara bank. Sedan ringer trovärdig person och installerar nytt säkerhetssystem tillsammans med kunden över telefon. Drabbat par lurades på 170 000 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i december som mannen i familjen från Lidingö blev uppringd. En ung kvinna frågade om han hade fått mail om det nya säkerhetssystemet som behövde installeras.

Det hade han fått. I brevet hade det också stått att det skulle ringa en tjänsteman från Handelsbanken.

I förhör berättar mannen att han tyckte hon lät misstänkt ung, men att han själv använde unga personer som ringde kunder i sin egen verksamhet, och därför lät det bero.

Tillsammans gick de igenom hans och hans frus konton. Samtalet pågick i åtta till tio minuter.

I slutet av samtalet bad kvinnan honom att inte använda internetbanken på två timmar, medan systemet uppgraderades.

Men i samma stund som de la på hade 170 000 kronor förts över till ett av bedragarnas konto. De två timmarna behövde de för att ta ut så mycket som möjligt.

Under tiden tog en 38-årig man, som nu åtalas för bedrägeriet i Göteborgs tingsrätt, ut pengar från uttagsautomat i Göteborg. Det var till hans frus konto som pengarna förts.

Polisen utesluter inte att han bara agerat målvakt, han själv säger i förhör att han är lurad. Därför åtalades mannen alternativt för penninghäleri, vid sidan av bedrägerimisstankarna som riktas mot honom.

Vid det första uttaget fick han ut 11 000 kronor. När han, och vad polisen tror är en okänd kumpan, kom till nästa uttagsautomat hade den lurade maken hunnit spärra kontot.

Sättet bedrägeriligan lurade paret på är ovanligt.

– Att först skicka brev om att någon från Handelsbanken ska ringa och sedan ringa, den varianten är inte vanlig. Det är en avart av många andra sätt. Men det här sättet känns unikt, säger Jan Olsson, som ledde förundersökningen mot 38-åringen och som samordnar bedrägeribrott på polisen i Stockholm.

Att det just är Handelsbankens kund som drabbas är också ovanligt, enligt Olsson.

– Handelsbanken i sig är ganska förskonade jämfört med andra banker.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro