ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lusboom efter varm sommar

Jens Bornemann/TT · 28 Aug 2014
Uppdaterad 28 Aug 2014

Har du luskammat dina barn i dag? Skolstarten innebär högsäsong för huvudlössen. Och den varma sommaren har bara gjort det värre. "Ju varmare det är, desto mer löss verkar det bli", säger parasitologen Johan Lindh.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Jack Sullivan/Garry DeLong/All Over Press

Det finns en topp efter jul, men högsäsongen för huvudlössen är efter sommarlovet. Barnen återvänder till skolan och får nya, oönskade bekantskaper med sig hem.

De små krypen är dessutom en plåga som blivit allt värre de senaste åren. Märkligt, tycker Johan Lindh, eftersom motmedlen i dag är relativt effektiva.

– Vi har sett en uppåtgående trend de senaste tre–fyra åren. Det är lite oroväckande, säger Lindh som är parasitolog vid Uppsala universitet.

– Det är jätteviktigt att man säger till i skolan om man upptäcker löss. Tyvärr är det fortfarande så att man kanske skäms lite, trots att det absolut inte borde vara så.

När det väl börjat klia i hårbotten är det för sent, då har lössen troligen redan hunnit sprida sig. Har du inte kammat dina barn ännu, är det med andra ord hög tid nu.

– Ta en halvtimme per barn och vecka och luskamma, uppmanar Lindh.

– Det blir lättare om man kammar med lite balsam i håret. Ta fram en vit handduk, en bra lampa och sätt barnen framför tv:n eller datorn. September ut kanske, en gång i veckan eller om någon kompis fått löss.

klar

Artikellänk är kopierad

Jens Bornemann/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro