ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lustgas säljs på bar i Stockholm – kan ge omedelbar syrebrist

Ida Gustafsson · 25 Nov 2015
Uppdaterad 25 Nov 2015
Lustgaspatroner och gräddsifoner och ballonger används för att andas in gasen. 

Lustgaspatroner och gräddsifoner och ballonger används för att andas in gasen.  Foto: Alamy/TT


Unga i Stockholm tar lustgas för att bli berusade. Fältassistenter hittar tomma patroner. Trots att den kan vara farlig säljs den i baren Habibi i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige är det helt lagligt att sälja lustgas och gräddsifoner och lustgaspatroner går att köpa på nätet eller i järnvaruaffärer. I somras gick det att köpa lustgas på festivalen Way out west i Göteborg.

► LÄS MER: Enkelt att köpa farlig lustgas

På baren  Habibi  på Södermalm i Stockholm säljs lustgasballonger sedan två år tillbaka. 

– Det låter konstigt, säger Johanna Åström, gruppchef för ungdomsutredningar vid Stockholmspoliser. Hon berättar att de inte har några ärenden som berör lustgas. – Det är inget brottsligt att dra i sig det här, och det är inget som rapporterats in till oss, säger hon.

Metro kontaktade barägaren  Carl Sikali för att höra mer om tankarna bakom försäljningen av lustgasballonger i baren.  

– Har du varit i Köpenhamn? Varför tror du att man säljer dem där? Vi säljer det av samma anledning, säger barägaren till Metro.

I ett mejl till Metro berättar han senare att de köper lustgaspatronerna från livsmedelsgrossister och att gästerna beställer en lustgasfylld ballong i baren precis som en öl. Sedan de började sälja ballongerna har berusningsnivån sänkts, skriver barägaren.   "Ballongerna har ersatt en del av alkoholkonsumtionen vilket har lett till att mina gäster är mindre berusade än förut". 

Lustgas är inte heller något som regleras av alkohollagen. 

– Vi har hand om serveringstillstånd för alla ställen där alkohol över 3,5 procent serveras. Lustgas är ingen dryck som regleras av alkohollagen, säger Carina Cutlip, enhetschef Tillståndsmyndigheten i Stockholm. I fall lustgasanvändarna stör den allmänna ordningen kan det i så fall bli ett ärende för Tillståndsenheten. – Det dyker upp sådana här produkter i bland som faller utanför normalbestämmelserna, säger Carina Cutlip, enhetschef för tillståndsenheten Stockholm stad.

► LÄS MER: Tog lustgas på fest – avled 

Södermalms fältassistenter har upptäckt att lustgas används av stadsdelens ungdomar. Häromveckan skickade de ut ett nyhetsbrev till vårdnadshavare där de skrev många tomma lustgaspatroner och gräddsifoner hittats vid allmänna utrymmen den senaste tiden – för att uppmärksamma  vårdnadshavare på sina ungdomars beteende. – Det vi kan se är att vi hittar sifonerna på olika ställen runt om på söder. Man hittar ganska många samtidigt, säger Emma Waaraa, fältassistent på Södermalm.

Läkare: "Lustgas ger en omedelbar syrebrist"

Lustgas är inte förbjudet i Sverige. Men ruset som kommer vid inhalering av gasen kan bli farligt om det görs okontrollerat. ”Faran är framförallt där och då när man tar den”, säger Charlotte Skoglund, överläkare vid Maria Ungdom.

I Finland varnade säkerhets- och kemikalieverket Tukes för två år sedan för användning av lustgas i berusningssyfte på grund av kvävningsrisken vid inhalering. Därför är det i Finland numera förbjudet att sälja lustgas om det misstänks att den ska användas för berusning.

Lustgasruset är kort. Men det kan vara farligt. Enligt Charlotte Skoglund, överläkare på Maria Ungdom, är det oftast yngre ungdomar som experimenterar med lustgaspatroner med gräddsifoner. 

–  Det verkar som att det går som trender i vissa grupper av ungdomar. Oftast är något som ungdomar testar eller håller på med en kort tid för att experimentera, säger hon.    

Även om lustgasruset är kortvarigt kan det bli farligt om man använder det okontrollerat och får i sig för stora mängder. 

– Lustgasen är en molekyl som konkurerar ut syremolekylerna, man utsätter hjärnan för syrebrist. Och det kan kännas som en berusning och en utanförkroppen-upplevelse, säger Charlotte Skoglund. 

Kroppen upplever den tillfälliga syrebristen som en stress och adrenalinpåslaget ökar i kroppen. 

Inandning av lustgas kan också leda till att kroppens muskler slappnar av. 

– Man får dålig muskelkontroll, reaktionsförmånga och omdömesförmåga, man kan drabbas av olyckor eftersom man får dåligt omdöme och dålig kontroll på muskler, säger hon. Lustgas kan också ha en negativ effekt på hjärtfunktionen hos personer med nedsatt hjärtfunktion eller tidigare hjärtfel, säger hon. 

Charlotte Skoglund, överläkare Maria Ungdom.
Charlotte Skoglund, överläkare Maria Ungdom.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro