ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lux dag för dag – den sortens krog man vill ha nära

Jonas Cramby · 6 Feb 2014
Uppdaterad 19 Dec 2016

Foto: Urban Brådhe


Lyxkrogen Lux gör om konceptet. Priserna sänks och ambitionen höjs. Och deras vällagade vardagsmat är en riktig fullträff.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe

RECENSION: Lux dag för dag – 4 glober. För något år sedan gick (före detta) lyxkrogen Lux ut med att de inte längre tänkte laga mat efter de fyra årstiderna, istället delade de upp matåret i hela 16 årstider. När krogen byter skepnad nu igen är det inte längre 16, utan 365 säsonger som gäller.

På nya Lux förändras menyn nämligen dagligen och det som fångats, plockats eller slaktats ena dan hamnar på någon av griffeltavlorna nästa. Lux dag för dag, som den nygamla krogen heter, har även passat på att skippa avsmakningsmenyerna till förmån för mer vardagliga trerättersupplägget samt att sänka prisnivån från Michelinrestaurang till kvarterskrog.

Med risk för att följande kommer hamna i en bostadsannons men: Lyllo de boende på Lilla Essingen. För det här är faktiskt exakt en sådan sorts krog som de flesta av oss önskar skulle slå upp på mysbyxavstånd från hemmet. Förutom att man kan äta på själva restaurangen finns nämligen här även en bar och till och med en liten take awaylucka där man både köpa med sig såväl Lux finfina råvaror som dagens husmansrätt för 115 kronor.

Som en konsekvens har här blivit betydligt mer familjär stämning än vid mitt förra besök. Barnfamiljer samsas med dejtande par, turister och jubilerande pensionärer. Lux dag för dag kanske inte är den där krogen man väljer för en helgalen dekadent natt på stan, men stämningen är trevlig och, framför allt, så är maten god. Väldigt god.

Redan när man sätter sig ner får man en aning varthän det barkar: istället för den vanliga brödkorgen bärs det in krukor med handgjord kycklingleverpastej, knäckisar och cornichonger – det är verkligen perfekt att stilla den värsta hungern med en upphöjd version av leverpastejmackan.Denna sorts vardagliga, vällagade matlagningsfilosofi håller sedan i sig.

Till förrätt provar vi en råbiff på hängmörat oxinnanlår och en sublim kycklingsoppa med pocherat ägg. Den nyfiskade gösen med dillkokta gulbetor är själva definitionen av vardagslyx medan lammytterfilén med bräserad spetskål inte är så dum den heller.

När vi avslutar med en bit sockerkaka respektive nygräddad äppelkaka med vaniljkräm är det alldeles tydligt att Lux dag för dag är en sådan sorts krog som man kanske inte borde, men lätt skulle kunna, käka på varje dag i veckan.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro